Testiranje jedrskega orožja pripomoglo k odkrivanju ponarejenih viskijev

whiskey and natural ice on old wooden table
Foto: igorr1 iz iStock

Z ogljičnim datiranjem določili starost viskiju

Viskiji, za katere se domneva, da so iz 19. stoletja, se je izkazalo, da so bili narejeni iz veliko novejšega ječmena. Zahvaljujoč edinstvenemu izotopskemu prstnemu odtisu obdobja jedrskega testiranja.

»Pred nekaj leti smo ugotovili, da se na trgu pojavljajo lažni viskiji.« Pravi Gordon Cook iz centra za okoljske raziskave na škotski univerzi. »Škotski viski je proizvod Škotske in menili smo, da moramo kot škotski laboratorij, ki se ukvarja z radio karbonskim datiranjem, prevzeti odgovornost.«

Uporaba ogljičnih izotopov za boj proti lažnim viskijem

Škotski viski je izdelan iz ječmena, ki med rastjo iz zraka absorbira ogljikov dioksid. Večina ogljika je ogljik-12. Toda majhen odstotek je radioaktivni izotop ogljik-14, ki razpada z znano konstantno hitrostjo, zato se že dolgo uporablja za biološke vzorce z datumom ogljika.

»V zgodnjih petdesetih letih smo začeli s  preizkusi atmosferskega orožja, ki proizvaja ogljik-14. Do leta 1960 ga je bilo povsod dvakrat več od naravne ravni. Leta 1963 je prišlo do sporazuma o prenehanju testiranj, zato to leto velja za maksimum. Od takrat se raven v ozračju zmanjšuje, ker radiokarbon uhaja v bioto in oceane.«

Tako so navadno visoke ravni ogljika-14 povezane z ječmenom, gojenim v letih, ko so bila jedrska testiranja zelo razširjena.

V viskiju je očitno veliko denarja. In nekateri klasiki se ne kupujejo kot nekaj za pitje, ampak kot naložbe. Lansko leto so 60 let staro steklenico iz leta 1926 prodali na dražbi za 1,9 milijona dolarjev.

Da bi se prepričali, da se vsebina v steklenicah škotskega viskija ujema z oznakami na etiketah, so Cook in njegovi sodelavci v pijači pogledali vsebnost ogljika-14. Umerili so raven radioaktivne variante ogljika v več kot 200 različnih vzorcih Single Malt škotskih viskijev znanih letnic. Raziskovalci so nato te ravni primerjali z osmimi viskiji, ki trdijo, da so jih ustekleničili od leta 1847 do 1978.

»Nismo našli nobenega viskija, ki naj bi bil resnično iz 19. Stoletja!«

Steklenice, ki so se prodajale za viski iz 19. Stoletja, so vsebovale material, ki je bil očitno proizveden v času jedrskega testiranja. Študijo najdete v reviji Radiocarbon (Gordon T. Cook et al., Using carbon isotopes to fight the rise in fraudulent whisky). Cook upa, da bodo te tehnike preverjanja pripomogle k ohranjanju poštenega posla z viskiji. Zaključil pa je z besedami Roberta Burnsa: »Tu je steklenica in iskren prijatelj.«

 

VIRScientific American
Prejšnji članekKako preživeti trajnostno valentinovo?
Naslednji članekEDI – uradna evidenca študentskega dela je končno tu!

1 komentar

  1. Lansko leto t.j 2019 naj bi prodali 60 let staro steklenico iz leta 1926? Fenomen prve vrste! Steklenici je nekako uspelo preskočiti 33 let. Očitno potovanje skozi čas vsaj pri steklenicah viskija res obstoji!
    So pa seveda še druge možnosti – na primer:Alen Krapež ne obvlada rosnovnih računskih operacij – ali pa: Alen Krapež svoje (izredno pomemna razodetja) prevaja pod močnim vplivom pijače o kateri piše – ali pa: …..

    Žalostni, ni kaj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.