Težko pričakovani komet Atlas razpadel

Hazardous asteroid approaching to planet Earth from night side. Concept a potentially hazardous object (PHO). Planet Earth from the space at night and asteroid. North America, Central America, and South America at night viewed from space with city lights. Elements of this image furnished by NASA. ______ Url(s): https://earthobservatory.nasa.gov/features/NightLightsSoftware: Adobe Photoshop CC 2015. 3ds Max 2016
Foto: buradaki iz iStock

Imeli smo veliko upanja, da bo komet ATLAS, o katerem smo pisali, to pomlad osvetlil nočno nebo. Vse napovedi so kazale, da bi lahko postal dovolj svetel, da bi ga lahko videli s prostim očesom.

Namesto tega je ta ledeni objekt razpadel na kose, preden nas je dosegel, česar so se tudi vsi bali. Vendar znanstvenikom še vedno ponuja spektakularno predstavo. Ye Quanzhi, astronom z univerze v Marylandu, si je z Nasinim vesoljskim teleskopom Hubble ogledoval pot kometa ATLAS. Ujel je osupljivo sliko njegovih razpadlih fragmentov, ki jih je na Twitterju delil kot predogled svoje raziskave.

»Spremljali smo ATLAS, ki je bil prvič odkrit v začetku aprila, toda s teleskopi z zemlje nismo mogli opaziti vseh razbitih kosov,« je Ye povedal za Space.com.

Ye upa, da bodo ti preostali mini-kometi znanstvenikom pomagali razumeti, kaj je povzročilo, da je ATLAS razpadel. Astronomi se za rekonstrukcijo dogodkov zanašajo na razdaljo med drobci, saj se ta razdalja povečuje več časa kot mine od posameznega zloma.

Komet ATLAS ni prvi vesoljski kamen, ki se je razbil med opazovanjem znanstvenikov. Toda sedaj je nekaj posebnih pogojev, zaradi katerih so zdajšnja opazovanja še posebej razburljiva, je dejal Ye. Prvič, ATLAS je razpadel, ko je bil precej blizu Zemlje in zelo svetel, kar je astronomom dalo še posebej jasen pogled.

Drugič, ATLAS prihaja iz Oortovega oblaka, oddaljene krogle ledenih ruševin, ki obdaja osončje kar 15,3 milijarde kilometrov od Zemlje. Ta velika razdalja astronomom precej otežuje neposredno preučevanje Oortovega oblaka. Vendar bo opazovanje dogajanja kometa ATLAS znanstvenikom pomagalo razviti nove hipoteze o dogajanju tam.

ATLAS je le drugi svetel komet iz oblaka Oorta, katerega fragmente je Hubble lahko opazil v svojih 30 letih delovanja, je zaključil Ye.

VIRSpace.com
Prejšnji članekSi za brezplačen ogled slovenskih filmov?
Naslednji članekŠtudent študentu: slaba samopodoba in težave s puncami

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.