Tudi čmrlji sledijo vedenjskim trendom okolice

two bumblebees on a yellow flower collects pollen, selective focus, nature background
Foto: nnorozoff iz iStock

Nova študija je pokazala, da čmrlji z opazovanjem in učenjem od drugih čebel prevzemajo nove trende v svojem vedenju in da se lahko ena oblika vedenja hitro razširi po družini, tudi če odkrijejo drugačno različico.

Socialno učenje spodbuja širjenje vedenja čmrljev

Raziskava, ki jo je vodila Univerza Queen Mary v Londonu in je bila objavljena v reviji PLOS Biology, je prepričljiv dokaz, da socialno učenje spodbuja širjenje vedenja čmrljev – v tem primeru točno načina iskanja hrane.

Da bi to ugotovili, so bili izvedeni različni poskusi. Raziskovalci so zasnovali škatlo z dvema možnostma, ki jo je bilo mogoče odpreti s pritiskom na rdeči jeziček v smeri urinega kazalca ali na modri jeziček v nasprotni smeri urinega kazalca, da bi se razkrila nagrada v obliki 50-odstotne raztopine saharoze.

Čebele demonstratorke so bile usposobljene za uporabo rdečega ali modrega jezička, čebele opazovalke pa so jih opazovale. Ko so bile opazovalke na vrsti za reševanje uganke, so se v veliki večini večkrat odločile za uporabo iste metode, kot so jo videle, tudi po tem, ko so odkrile drugo možnost. To prednost naučeni možnosti so ohranile celotne čebelje družine, saj je bilo v povprečju 98,6 odstotkov odprtin v škatli narejenih z uporabo naučene metode.

Pomen socialnega učenja pri pridobivanju rešitev za sestavljanke je bil prikazan tudi v kontrolni skupini, ki ni imela demonstratorja. V tej skupini so nekatere čebele uspele odpreti škatle s sestavljankami, vendar so to storile veliko manjkrat kot tiste, ki so imele korist od tega, da so najprej videle drugo čebelo, ki je to storila. Čebele opazovalke z demonstratorjem so v enem dnevu v povprečju odprle 28 škatel, medtem ko je bila pri kontrolni družini to le ena.

bumble bee on yellow
Socialno učenje spodbuja širjenje vedenja čmrljev.
Foto: Sazonoff iz iStock

Dodatni poskus

V dodatnem poskusu so raziskovalci v iste populacije čebel namestili tako modre kot rdeče demonstratorje. V prvi populaciji je bilo 97,3 odstotkov od 263 primerov odpiranja škatlic s strani opazovalcev do 12. dne uporabljena rdeča metoda. V drugi populaciji so opazovalci vse dni razen enega dajali prednost modri metodi pred rdečo. V obeh primerih je to pokazalo, kako se lahko v populaciji najprej pojavi vedenjski trend – večinoma zaradi tega, ker so se izkušene čebele umaknile iz iskanja hrane in so se pojavile nove učenke, ne pa da bi katere koli čebele spremenile svoje prednostno vedenje.

Podobni rezultati podobnih poskusov so bili uporabljeni pri vrstah, kot so primati in ptice, da bi pokazali, da so tako kot ljudje sposobni kulture. Če so tega sposobne tudi čmrlji, bi to lahko razložilo evolucijski izvor številnih kompleksnih vedenj, ki jih opažamo med socialnimi žuželkami. Mogoče je, da je bilo to, kar se zdaj zdi instinktivno, vsaj na začetku družbeno naučeno.

Za čmrlje ni znano, da bi v naravi kazali pojave, podobne kulturi

Dr. Alice Bridges, glavna avtorica z Univerze Queen Mary v Londonu, je povedala: »Za čmrlje – in nevretenčarje na splošno – ni znano, da bi v naravi kazali pojave, podobne kulturi. Vendar pa smo v naših poskusih opazili širjenje in ohranjanje vedenjskega trenda v skupinah čmrljev – podobno kot pri primatih in pticah. Vedenjski repertoar družbenih žuželk, kot so ti čmrlji, je eden najbolj zapletenih na svetu, vendar še vedno velja, da je večina tega vedenja instinktivna. Naša raziskava kaže, da je imelo socialno učenje morda večji vpliv na razvoj tega vedenja, kot smo si doslej predstavljali.«

Profesor Lars Chittka, profesor senzorične in vedenjske ekologije na Univerzi Queen Mary v Londonu in avtor knjige The Mind of a Bee, je dejal: »Dejstvo, da lahko čebele opazujejo in se učijo, nato pa se tega vedenja navadijo, prispeva k vedno večjim dokazom, da so čebele veliko pametnejša bitja, kot jim veliko ljudi pripisuje. Navadno spregledamo tuje civilizacije, ki so jih na našem planetu oblikovale čebele, mravlje in ose – ker imajo majhna telesa in ker se na prvi pogled zdi, da njihove družbe in arhitekturne zgradbe vodijo instinkti. Vendar pa naša raziskava kaže, da se nove inovacije po kolonijah žuželk lahko širijo kot memi družbenih medijev, kar kaže na to, da se lahko na povsem nove okoljske izzive odzovejo veliko hitreje kot z evolucijskimi spremembami, za katere bi potrebovali več generacij.«

Bumblebee sitting on a lavender flower
Nove inovacije se po kolonijah žuželk lahko širijo kot memi družbenih medijev.
Foto: Jerry Gull iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekOcena filma: John Wick 4
Naslednji članekInstagram dodaja funkcijo, ki mnogim ne bo všeč

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.