Umetna inteligenca razkrila skrivnost zvitkov iz Mrtvega morja

Znanstveniki pravijo, da je umetna inteligenca prvič razkrila, da sta dva pisarja zapisala del skrivnostnih antičnih zvitkov iz Mrtvega morja. Testi so bili izvedeni na najdaljšem besedilu, ki je znan tudi pod imenom Veliki Izaijev zvitek (ang. Great Isaiah Scroll). Odkrili so, da sta verjetno dva posameznika kopirala besede s skoraj identično pisavo.

Zvitki vključujejo tudi najstarejšo znano različico Biblije in so vir fascinacije že od njihovega odkritja pred sedemdesetimi leti. Prve odlomke je odkril beduin v jami blizu Mrtvega morja. Vključujejo rokopise, večinoma napisane v hebrejščini, pa tudi v aramejščini in grščini, ki naj bi nastali v tretjem stoletju pred našim štetjem.

Izaijev zvitek je eno od približno 950 besedil, ki so bila odkrita v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja. Zvitek je unikaten, saj je njegovih 54 stolpcev razdeljenih v polovice, zapisane v skoraj enotnem slogu. Raziskovalci Univerze v Groningenu na Norveškem so preučili zvitek z najnovejšo tehnologijo prepoznavanja vzorcev in umetne inteligence. Analizirali so eno hebrejsko črko, ki se v zvitku pojavi več kot 5000-krat.

V članku so zapisali, da jim je uspelo izleči antične sledove črnila, kot so se pojavili na digitalnih slikah. Ti antični sledovi se neposredno navezujejo na mišične premike osebe in so osebnostno pogojeni. Uporabljali so tehniko, ki jim je pomagala dokazati, da je bil vključen več kot en pisar.

Najverjetnejši scenarij je, da sta pisarja delala tesno skupaj in pri tem skušala obdržati enoten stil pisanja, kljub temu pa sta razkrila svojo individualnost. Znanstveniki so dejali, da podobnost v pisavi kaže, da sta bila pisarja verjetno deležna istega usposabljanja v šoli ali družini, kot na primer, da je oče sina naučil pisati. Pravijo tudi, da je sposobnost pisarjev, da oponašata drugega, tako dobra, da moderni akademiki vse do zdaj niso bili sposobni razlikovati njunih pisav.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekPolepšaj svojo sobo s personaliziranimi CEWE foto izdelki
Naslednji članekIzjemne slušalke FreeBuds 4i po akcijski ceni samo do konca aprila
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.