Uničevalci pridelkov se hitro širijo

Two rows of corn grow side-by-side, forming a path / Taken with a Yashica MAT 124-G (While this photograph is available for free, donations are appreciated. You can send donations my way through PayPal: ashleyinguanta.donations@gmail.com.)
Foto: Ashley Inguanta iz Unsplash

Zdi se, da se oskrba ljudi s hrano otežuje vsak dan. Uvoz hrane otežujejo družbeni problemi, domače pridelke uničuje suša, poleg tega pa na ScienceDaily poročajo, da se hitro širi še bakterija, ki uničuje pridelke.

Bakterija, ki uničuje pridelke se hitro širi

Gre za bakterijo iz družine bakterij Liberibacter. Zanje je znano, da okužijo več gospodarsko pomembnih rastlin, med njimi so tudi krompir in citrusi. Bakterija, imenovana Huanglongbing, ki spada v omenjeno družino, je največji uničevalec citrusov po vsem svetu. Trenutno ne poznamo nobenega načina, kako bi rastline obvarovali ali jih zdravili, če jih napada ta bakterija.

Pred kratkim so znanstveniki z univerze University of California – Riverside ugotovili, da je ta vrsta bakterija razvila novo različico, ki ima sposobnost okužiti žuželke (in prek njih posledično še več rastlin). Zaenkrat še ni znano, katere rastline lahko bakterija s to mutacijo okuži.

Vodja študije, Allison Hansen, je povedala, da je bakterija razvila mutacijo, ki ji omogoča, da se bakterija premakne v žuželko gostiteljico, le-ta pa zato prevzame DNK bakterije. Žuželke nato prenesejo bakterije na rastline. Hansen je še dodala, da je razumevanje povezave takih bakterij z žuželkami zelo pomembno, saj je v nasprotnem primeru ogrožena varnost naše preskrbe s hrano.

Detail of an orange citrus trees orchard showing blotchy mottle in an asymmetrical yellowing pattern, heavily  infected with huanglongbing HLB or yellow dragon citrus greening caused by bacterial  deadly disease Candidatus liberibacter
Foto: emarys iz iStock

 

VIRScience Daily
Prejšnji članekTop 10 Gruzija: biseri zasanjane dežele med Evropo in Azijo
Naslednji članekSuper novica za študente v Mariboru!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.