Top 10 Gruzija: biseri zasanjane dežele med Evropo in Azijo

Zelena travnata hribovja
Foto: RichardMc iz Pixabay

Gruzija v zadnjih letih postaja vse bolj prepoznaven turističen cilj, ki navdušuje predvsem s slikovito gorsko pokrajino in vznemirljivo zgodovino. Za državo je značilna velika biotska raznovrstnost in mnogo endemičnih vrst. Neokrnjeno naravo varujejo številna zaščitena območja. S svojo lokacijo na območju Kavkaza Gruzija privablja turiste iz Evrope in Azije. Država je zato pisana mešanica vzhodnoevropskih, mediteranskih in arabskih vplivov, ki je imela velik pomen že v antiki. Velja za varno deželo z nizko stopnjo kriminala. Gruzija je poznana po pestri kulinariki (ki ima več skupnega s turško in iransko kot z rusko kuho), poceni hrani in tradicionalnem vinu. Za raziskovanje celotne države boš najverjetneje potreboval približno 14 dni, že v naprej pa se pripravi na logistične izzive pri transportu od ene do druge znamenitosti. Poleg avtobusov so najprimernejši način prevoza po državi taksiji. Najprimernejši meseci za obisk države so maj, junij in september, saj se tako izogneš poletni vročini in mrzlim zimam.

Spodaj si preberi, katerih 10 destinacij moraš dodati na svoj bucket list ob obisku tega popotniškega bisera!

Prestolnica Gruzije: Tbilisi

Glavno mesto Gruzije za večino popotnikov predstavlja tudi izhodišče in končno točko njihovega raziskovanja države. A preden se odpraviš novim destinacijam naproti, si vzemi dan ali dva, da raziščeš mesto Tbilisi. Mesto je preplet stare in nove arhitekture, ki vključuje tudi nekaj zanimivih cerkva. Najbolj znani sta mestna katedrala Sameba ali Sveta Trojica (največja cerkev v državi) in cerkev Metekhi nad Mtkvari reko. Stari del mesta je poln restavracij, kavarn in nočnih klubov in postane živahen v večernih urah. V Tbilisiju se nujno ustavi še pri eni izmed mnogih talnih peči za kruh in poskusi še topel tradicionalni kruh puri. V mestu si oglej še botanični vrt, 20-metrski kip Mati Gruzije (Kartlis Deda), Most miru, predsedniško palačo s stekleno kupolo in mestno trdnjavo. Zanimivo doživetje je tudi kopel na mestnem kopališču (Abanotubani). Če ti ni do kopanja, si oglej vsaj zunanjost kopališča z zanimivo arhitekturo. Celoten ogled mesta elegantno zaokroži vožnja z gondolo, ki ponuja lepe panoramske razglede na gruzijsko prestolnico. Vožnja z njo je mogoča le s kartico za uporabo mestnega prometa.

Panoramski pogled na mesto
Foto: mostafa_meraji iz Pixabay

Pokrajina Svaneti na severozahodu Gruzije

Pokrajina je pravi raj za vse navdušene pohodnike, ki cenijo lepe razglede. Skriva številne ledenike, bujne travnike, zasnežene gorske vrhove in gozdove. Če te mikajo pustolovske avanture, se lahko odločiš za štiridnevni pohod od Mestie do Ušgulija. Sicer lahko raziščeš vasice in si ogledaš tako imenovane Svan stolpe, ki jih ne najdeš nikjer drugje. Včasih so bili stolpi namenjeni obrambi in še danes v nekaterih izmed njih živijo domačini.

Vasica, ki jo obrkožajo travniki, v ozadju zasneženi gorski vrhovi
Foto: PeterW1950 iz Pixabay

Jama Prometheus

Jama ni zanimiva le zaradi lepega podzemnega sveta, saj jo posebno čarobno ustvarjata tamkajšnja razsvetljava in možnost vožnje z ladjico. Za raziskovanje jame z ladjico je sicer potrebno dodatno doplačilo. Po obisku jame se lahko okrepčaš v lokalni »kolibi«, ki se nahaja pred vhodom v vas. Čeprav ne navdušuje z izgledom, ponuja okusne obroke po ugodnih cenah.

Narodni park Tusheti

Narodni park Tusheti se nahaja na vzhodu Kavkaškega gorovja na nadmorski višini 900 do 4.800 metrov. Obsega več kot 80.000 hektarov travnikov, ledenikov, gorskih vrhov in rečnih območij. Obiskovalcem je na voljo 11 turističnih poti različnih težavnosti, ki omogočajo 1, 2, 3, 4 in 6-dnevne pohodniške izlete. Poleg pohodništva park ponuja tudi kolesarjenje, jahanje konj ter opazovanje ptic, divjih koz in tamkajšnje kulture. Na območju parka je tradicionalna dejavnost vzreja ovac, ki še danes predstavlja najpomembnejšo aktivnost domačinov. Ženske se zato ukvarjajo s predelavo volne in tkanjem. Prebivalci med svojimi počitnicami organizirajo tudi tekmovanja v lokostrelstvu in konjeništvu. Če park obiščeš ravno takrat, lahko na tekmovanjih aktivno sodeluješ tudi kot turist.

Starodaven kamnit stolp in razgled na dolino
Foto: Gero Camp iz Unsplash

Vardzia

Vardzia je unikaten samostanski kompleks, vklesan v skale na levem bregu reke Mtkvari. Monolitne cerkve, jame in svetišča so bili najverjetneje poseljeni vsaj od sredine 12. stoletja. Kompleks je postavljen v več nadstropjih in obsega 15 cerkva, več kot 600 shramb različnih vrst in 25 vinskih kleti s skupno 185 vrči za vino. Tamkajšnji vodiči ne govorijo angleščine, a ti lahko omogočijo vstop v določene prehode in jame, ki ostalim obiskovalcem niso na voljo.

V skalo vklesane votline
Foto: falco iz Pixabay

Gudauri: smučanje v Gruziji

Ob besedi Gruzija morda ne pomisliš ravno na smučarsko destinacijo. A Gudauri, ki se dviga več kot 2.000 metrov nad nizkimi dolinami v severni Gruziiji, je ravno to. Najpomembnejša destinacija za zimske športe v Gruziji se nahaja v Visokem Kavkazu in predstavlja alternativo smučanju v Alpah. Visoka nadmorska višina smučišča zagotavlja dobre pogoje za smučanje, je pa smučišče relativno težko dostopno. Smučarje in deskarje čaka raznolika ponudba smučarskih prog: 22 kilometrov »modrih prog« za začetnike, a tudi 10 kilometrov »črnih prog« za izkušene. Sezona smučanja traja vse do aprila, resort pa je opremljen z modernimi gondolami in vlečnicami, ki poskrbijo za hiter vzpon na vrh. Smučišče je priljubljeno tudi med turnimi smučarji, a moraš biti pri tovrstnih avanturah pozoren na nevarnost plazov. Smučarske karte so v primerjavi z alpskimi smučišči zelo poceni in tudi odlična hrana in vino sta na resortu Gudauri na voljo po ugodnih cenah.

Fotografija smučišča iz vlečnice
Foto: Valerii Ladomyriak iz Unsplash

Jezero Ritsa: Avstrija ali Gruzija?

Jezero Ritsa bi po izgledu z lahkoto zamenjali za kako avstrijsko alpsko jezero, čeprav se nahaja med gorami Abhazije, vzhodno od Črnega morja. Jezero in okoliški gozdovi so privlačni za pohodnike, ki radi odkrivajo neokrnjeno naravo. Po jezeru se lahko zapelješ s čolnom, če te nizke temperature jezerske vode ne motijo, pa v njej lahko tudi zaplavaš.

Jezero z zasneženimi gorami v ozadju
Foto: Mari_555 iz Pixabay

Uplistsikhe

Danes oddaljen in samoten kraj v hribovju Shida Kartli naj bi bil nekoč glavni politični in ekonomski center Kraljevine Kartlije. Ta je vladala osrčju Kavkaza okoli začetka našega štetja. Danes lahko obiskovalci opazujejo svetlo rjave hribe, na katerih je postavljeno mesto. Značilna so monolitna jamska prebivališča in zavita stopnišča, vklesana v skalo. Piko na i destinaciji postavi še nekoliko anahronističen katedralski kompleks iz 10. stoletja, iz katerega se odpirajo razgledi na vzhodne planjave.

Monolitne hiše v skali
Foto: Michael Parulava iz Unsplash

Borjomi

Mesto Borjomi je še danes najbolj poznano po izviru istoimenske mineralne vode, čeprav ponuja precej več kot zgolj žveplene vulkanske izvire. Že njegova lega med grebeni soteske Borjomi je veličastna. Za mesto je značilna ruska imperialna arhitektura, rumena in oker barva ter urejen mestni park z zelenicami in fontanami. Oglej si tudi samostan Green Monastery na robu mesta, s katerim so povezane temačne zgodbe samostanskih pokolov iz srednjega veka.

Mtskheta: religiozno središče Gruzije

Mesto, ki ga od Gruzijske prestolnice ločuje le krajša vožnja, spada na UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Nahaja se na nizkih bregovih reke Aragvi in vse leto privablja množice ljudi zaradi svojega religioznega pomena. Poleg številnih krščanskih zgradb je mesto namreč središče gruzijske pravoslavne cerkve.

Kot eden izmed glavnih primerkov srednjeveške religiozne arhitekture v Gruziji privablja romarje iz celotne države. Zaradi krasnih fresk je tudi zanimiva turistična atrakcija. Na hribu visoko nad mestom stoji še samostan Jvari, ki je prava mešanica različnih arhitekturnih slogov: helenističnega, bizantinskega in gruzijskega.

Velika kamnita katedrala
Foto: Makalu iz Pixabay
Prejšnji članekTe moti nepospravljeno orodje?
Naslednji članekUničevalci pridelkov se hitro širijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.