V naši galaksiji odkrili ogromno črno luknjo, ki je nepričakovano blizu Zemlje

Črna luknja v bližini Zemlje
Črna luknja v bližini Zemlje Foto: on space

Astronomi so identificirali najbolj masivno zvezdno črno luknjo, kar so jih kdaj odkrili v naši galaksiji, presenetljivo blizu Zemlje, je sporočil Evropski vesoljski observatorij (ESO).

Glede na članek, objavljen v reviji Astronomy & Astrophysics, je bila ta črna luknja, imenovana Gaia BH3 ali na kratko BH3, opažena v podatkih, ki jih je zbrala misija Gaia Evropske vesoljske agencije (ESA).

Podatki so pokazali, da se zvezda v sistemu črne luknje BH3 opoteka tako, da je kazalo, da obstaja neko nevidno telo ogromne mase, ki jo vleče s svojo gravitacijo.

Črna luknja s 33-kratno maso Sonca

Za določitev mase BH3 so bili uporabljeni podatki iz kolaboracije Gaia ter podatki, zbrani z ESO-jevim zelo velikim teleskopom (VLT) in drugimi zemeljskimi opazovalnimi teleskopi.

Matematična analiza poti zvezde spremljevalke BH3 je pokazala, da mora krožiti okoli predmeta, katerega masa je 33-krat večja od mase Sonca. Ker pa ta objekt ne oddaja svetlobe, sijati pa bi moral tako močno, da bi ga lahko videli s prostim očesom z Zemlje, so sklepali, da gre za črno luknjo.

Odkritje črne luknje Gaia BH3
Okolica črne luknje Gaia BH3 Foto: on space

Črna luknja je nepričakovano blizu Zemlje

Pri novem odkritju je še posebej zanimivo to, da je BH3 izjemno blizu Zemlje – oddaljena je le 2000 svetlobnih let v ozvezdju Orla, zaradi česar je druga znana črna luknja blizu Zemlje.

Najbližja doslej odkrita je BH1, ki je oddaljena okoli 1500 svetlobnih let, a ima maso le 10 Sončevih mas.

Tako odkritje se zgodi enkrat v življenju

Črna luknja BH3 je bila najdena, ko je ekipa pregledala opazovanja ESO-jeve misije Gaia, ki prikazuje položaje in gibanje približno 2 milijard zvezd v Rimski cesti.

»Nihče ni pričakoval, da bo v bližini našel doslej neodkrito masivno črno luknjo,« je dejal član kolaboracije Gaia Pasquale Panuzzo, astronom v Nacionalnem centru za znanstvene raziskave (CNRS) na Observatoire de Paris – PSL v Franciji.

»To je raziskovalno odkritje, ki se zgodi enkrat v življenju,« je dodal.

Primerjava treh zvezdnih črnih lukenj v naši galaksiji: (levo) Gaia BH1, (na sredini) Cygnus X-1 in (desno) Gaia BH3, katerih mase so 10, 21 oziroma 33-krat večje od Sončeve. Gaia BH3 je najbolj masivna zvezdna črna luknja, ki so jo doslej našli v Rimski cesti.
Primerjava treh zvezdnih črnih lukenj v naši galaksiji: (levo) Gaia BH1, (na sredini) Cygnus X-1 in (desno) Gaia BH3, katerih mase so 10, 21 oziroma 33-krat večje od Sončeve. Gaia BH3 je najbolj masivna zvezdna črna luknja, ki so jo doslej našli v Rimski cesti. Foto: ESO/M. Kornmesser on space

Dve kategoriji črnih lukenj

Črne luknje nastanejo s kolapsom velikanskih zvezd, rastejo pa s požiranjem plina, prahu, zvezd in drugih črnih lukenj, ki so v bližini.

Trenutno znane črne luknje spadajo v dve kategoriji: črne luknje zvezdne mase, katerih masa je nekaj do nekaj desetkrat večja od Sončeve; in supermasivne črne luknje, kozmične pošasti, katerih masa je lahko od nekaj milijonov do 50 milijard-krat večja od Sončeve.

BH3 je trenutno največja znana zvezdna črna luknja v Rimski cesti, druga po masi za supermasivno črno luknjo Sagittarius A* v središču galaksije.

Skrivnostne črne luknje srednje mase

Črne luknje srednje mase, katerih masa je med 100 in 100.000-krat večja od Sončeve, so najbolj izmuzljive v vesolju. Znanstveniki upajo, da bodo v prihodnosti lahko zapolnili to vrzel z iskanjem majhnih črnih lukenj in proučevanjem, kako bi se lahko razvile in vplivale na njihovo vesoljsko okolje.

VIRspace.com
Prejšnji članekOdkrili največjo kačo, ki je kdajkoli živela na Zemlji
Naslednji članekV bližnji prihodnosti novi McDonald’si po Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.