Odkrili največjo kačo, ki je kdajkoli živela na Zemlji

Najdaljša kača v zgodovini
Foto: MR1805 iz iStock

Sodeč po novih raziskavah, se je v Indiji pred 47 milijoni let plazila ogromna kača, daljša od nekaterih avtobusov. Verjetno je najdaljša kača, ki je živela na Zemlji. Poimenovali so jo Vasuki indicus, po mitološki kači, ki je bila okoli vratu hindujskega božanstva Šive.

Današnje anakonde in pitoni v povprečju zrastejo okoli 6 metrov, medtem ko je ta starodavna žival lahko dosegla 15 metrov dolžine. Bil je počasen plenilec iz zasede, ki je svoj plen ubil tako, da se je ovil okoli njega in ga zadušil.

Fosili kače, najdene v Indiji

Znanstveniki z indijskega tehnološkega inštituta Roorkee so analizirali 27 fosiliziranih vretenc, ki so jih leta 2005 odkrili v rudniku premoga v indijski zvezni državi Gujarat. Nekatera so bila še povezana, ko so jih našli.

Strokovnjaki so sprva mislili, da kosti pripadajo starodavnemu, krokodilu podobnemu bitju. Šele ko so leta 2023 iz fosilnih ostankov odstranili usedlino, so ugotovili, da gre za prazgodovinsko kačo velikanko.

Vasuki indicus, najdaljša kača v zgodovini planeta
Vasuki indicus, najdaljša kača v zgodovini planeta Foto: on sci news

Živela je na kopnem, ne v vodi

»Zdi se, da so vretenca pripadala odraslemu posamezniku. Kača je bila ogromna zaradi številnih možnih dejavnikov, kot sta ugodno okolje z bogastvom hrane in pomanjkanje naravnih plenilcev. Poleg tega je lahko vplivala na njeno velikost zaradi toplejših podnebnih razmer,« sta povedala paleontologa Debajit Datta in Sunil Bajpai, poroča CNN.

Na podlagi velikosti najdenih vretenc so znanstveniki ocenili, da gre za kačo, dolgo med 10 in 15 metrov. To pomeni, da tekmuje z največjo znano vrsto kače – izumrlo titanoboo. Glede na fosil Titanoboe, najden v Kolumbiji, bi lahko ta zver tehtala 1140 kilogramov in dosegla dolžino 15 metrov.

Paleontologi trdijo, da je Vasuki indicus živel na kopnem in ne v vodi kot anakonda. Zaradi svoje velikosti se verjetno ni plazil po krošnjah dreves.

Computer generated 3D illustration with man and Titanoboa. Titanoboa is an extinct genus of snakes.
Foto: MR1805 iz iStock

Toplejše podnebje in velikost kače

Kače so hladnokrvne živali in za preživetje potrebujejo toploto iz okolice. Velikost teh plazilcev je torej odvisna od temperature okolja. »Njihova notranja telesna temperatura se spreminja glede na temperaturo okolja. Torej je toplejše podnebje verjetno povečalo notranjo telesno temperaturo in stopnjo presnove Vasukija, zato je lahko tako zrasel,« pravijo strokovnjaki.

Na podlagi podatkov o velikosti in metabolizmu sedanjih kač ter trenutnih temperaturah so znanstveniki ugotovili, da je Vasuki živel v toplem, tropskem podnebju s povprečno letno temperaturo 28 stopinj Celzija. »Ne vemo natančno, s čim se je Vasuki hranil. V bližnjih kamninah smo našli fosile raž, teleostov, želv, krokodilov in celo primitivnih vrst kitov. Morda je Vasuki lovil nekatere od njih,« dodajajo.

VIRnature.com
Prejšnji članekOcena filma: Državljanska vojna
Naslednji članekV naši galaksiji odkrili ogromno črno luknjo, ki je nepričakovano blizu Zemlje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.