V starodavnem dinozavrovem repu našli redko bolezen, ki nas pesti še danes

Diagnoza bolezni milijone let po Hadrozavrovi smrti

Dinozaver je bil najden v Alberti v Kanadi. Najdba pripada mlademu Hadrozavru, velikemu rastlinojedu. Ne vedo natančno, kaj je ubilo tega dinozavra. Toda danes – vsaj 66 milijonov let pozneje – je vse, kar je ostalo od tega veličastnega bitja, 11 fosiliziranih kostnih segmentov. Znanstveniki pa so odkrili, da je v njih vdelano nekaj precej presenetljivega.

Od 11 kosov najdenih vretenc so bila v osmih segmentih najdena različna patološka stanja. Nekatera izmed njih so kazala nenavadne lezije, ki jih pri dinozavrih še nikoli niso opazili.

010-hadrosaur-1
Vretence hadrozavra, ki ga zaznamujejo tumorske lezije. (Assaf Ehrenreich / Univerza v Tel Avivu)

»V dveh odsekih vretenc so bile velike votline,« pojasnjuje evolucijska anatomistka Hila May z univerze v Tel Avivu v Izraelu. »Bili so izjemno podobni votlinam, ki jih tvorijo tumorji, povezani z redko boleznijo Langerhansove celične histiocitoze (LCH), ki še danes obstaja pri ljudeh.«

V novi raziskavi je mednarodna ekipa uporabila mikro-CT skeniranje, da je zelo natančno preiskala te skrivnostne votline. Analiza je potrdila sume raziskovalcev, kar kaže na to, da je ta redka oblika raka obstajala na Zemlji pred 66 milijoni let, ko se je končalo pozno obdobje krede.

»Pregledali smo vretence dinozavra in ustvarili računalniško 3D rekonstrukcijo tumorja in krvnih žil, ki so ga hranile,« pravi May. »Mikro in makro analize so potrdile, da je bil v resnici LCH. Ta bolezen je prvič ugotovljena pri dinozavru

Kot pojasnjujejo raziskovalci v svoji študiji, to ni bilo prvič, da so LCH našli pri drugih vrstah živali. Prejšnje raziskave kažejo na podobno patologijo pri določenih vrstah rovk in tigrih.

LCH največkrat prizadene otroke

Langerhansova celična histiocitoza je redka vrsta raka, pri kateri se naberejo odvečne celice imunskega sistema, ki tvorijo tumorje, imenovane granulomi. Bolezen ponavadi prizadene majhne otroke, medtem, ko večina bolnikov z LCH okreva, stanje povzroča bolečino in oteklino.

Točni vzroki LCH ostajajo predmet razprave, vendar z vsakim novim dokazom, ki ga najdemo, izvemo več o patogenezi te redke in na videz zelo starodavne bolezni. Raziskovalci trdijo, da je celo dejstvo, da je prizadela dinozavra pred več kot 60 milijoni let, lahko pomembno za razvoj zdravljenja te bolezni.

»Konec koncev je cilj takšnih raziskav razumeti resnični vzrok teh bolezni in kakšni evolucijski mehanizmi so jim omogočili razvoj in preživetje,« je povedal paleopatolog Israel Hershkovitz z univerze v Tel Avivu, ki je pomagal pri raziskavi.

»Mogoče, če bomo razumeli osnovne mehanizme bolezni, lahko njene vzroke učinkoviteje zdravimo. Namesto, da se osredotočamo na simptome, kot to ponavadi počne sodobna medicina.«

VIRScience Alert
Prejšnji članekTop 10 najpopularnejših jedi na svetu
Naslednji članekIzbruh koronavirusa v Italiji: Nove informacije za vse, ki načrtujete potovanja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.