Top 10 najpopularnejših jedi na svetu

Typical spanish tapas concept. Concept include slices jamon, bowls with olives,  anchovies, spicy potatoes, mashed chickpeas, shrimp, calamari, manchego with quince marmalade, pans with tortilla, paella, mussels  on a wooden table.
Foto: tbralnina iz iStock

10. #10 Sashimi (Japonska)

Japanese food mix on rustic board in a restaurant table

Sashimi je delikatesa iz tankega kosa surove ribe, školjke ali mesa, ki se postreže s sojino omako, ingverjem ali wasabijem. Največkrat se uporabi tuna, hobotnica ali lignji.

9. #9 Hamburger (USA)

Traditional homemade beef burgers with pesto sauce

Kdo ga ne pozna? Ena ali več pleskavic v bombeti z različnimi dodatki: paradižnik, čebula, kumarice, zelena solata, majoneza, kečap …

8. #8 Dim sum (Kitajska)

Dim Sum
Foto: photosoup iz iStock

Dim sum je skupina jedi, ki se jih tradicionalno postreže s pravim čajem. To so lahko slani cmočki, zvitki, sladki pudingi in pite. Posebnost dim suma je, da se streže v bite-size. Jed je lahko napolnjena s svinjino, zelenjavo, rakci, mletim mesom…

Zanimivost: Dim sum se direktno prevede kot dotik srca.

7. #7 Mochi (Japonska)

Multi-colored Japanese ice cream Mochi in rice dough and Jasmine flowers on a concrete blue background. Traditional Japanese dessert on a black slate.

To so majhne tortice (bite-size) iz lepljivega riža. Priprava je zahtevna in dolgotrajna. Riž se zavre ali pari, da postane lepljiv in se spremeni v pasto. Postreže se z zelenim čajem.

6. #6 Cheeseburger (USA)

Delicious gourmet hamburger

Če hamburgerju dodamo sir, dobimo cheeseburger, njegovo še popularnejšo različico. V originalni različici mora biti sir obvezno čedar. Postreže se s hrustljavim, vročim krompirčkom.

5. #5 Paella (Španija)

Typical spanish seafood paella in traditional pan

Paella je najbolj popularna španska jed, ki jo poznajo po vsem svetu. Sestavljena je iz riža, ki se začini z žafranom, morskih sadežev, zelenjave in mesa. Tradicionalna različica vsebuje sezonsko zelenjavo, piščančje in zajčje meso.

Zanimivost: Paella se vedno postreže v ponvi, v kateri se je pripravljala.

4. #4 Tacos (Mehika)

Mexican food - delicious taco shells with ground beef and home made salsa.
Foto: DronG iz iStock

Takosi so ena izmed najpopularnejših vrst street fooda po svetu. Tanka zapečena tortilja skriva številne nadeve, od ribjih do mesnih, ki jih spremlja zelenjava, včasih tudi sadje (npr. mango). Pomembno je, da takose jemo prepognjene in brez pribora.

Zanimivost: Ime tacos izvira iz 18. stoletja in pomeni smodnik, ki je zavit v kos papirja in skrit v skalovju.

3. #3 Ramen (Japonska)

Ramen, ramen, Chinese noodles, steam, hot, soy sauce, up, sizzle, ramen, close-up, freshly made, warm
Foto: zepp1969 iz iStock

Gre za juho z nudli, bi rekli pri nas. Prvič so jo skuhali že 1910. Ugotovili so, da če v slani juhi skuhaš nudle, dobiš nekaj slastnega. Recepti za rezance se razlikujejo od družine do družine in so strogo varovana skrivnost. V ramen juhi so poleg rezancev tudi kuhana jajca, gobe, zelena zelenjava in drugi dodatki.

Zanimivost: Ramen juha se kuha iz gazirane vode.

2. #2 Sushi (Japonska)

Set of Japanese sushi roll pieces served on black slate stone plate on wooden background with sprouts of fresh herbs. Assortment of Sushi pieces with salmon, avocado and cream cheese
Foto: ArtFood iz iStock

Sushi je najpopularnejša japonska jed (in že četrta japonska jed na tem seznamu). Tradicionalno se pripravlja z rižem in različnimi nadevi, ki so zaviti v posušene morske alge.

1. #1 Pizza (Italija)

Pizza_Margerita, cheese pulling of home made delicious  pizza  made using tomato, basil leaf  and mozzarella cheese as topping on thin pastry crust placed on a wooden board with grey background

Kaj pa si pričakoval na prvem mestu? Neapeljska mojstrovina ostaja najbolj priljubljena jed širom sveta. Tradicionalna italijanska pica ne vsebuje drugega kot paradižnik, baziliko in mocarelo.

Če si jo boš pripravljal doma, si hitro poglej prispevek Najboljši nadevi za home-made pizzo.

Prejšnji članekRazhodi: filmi, sladoled in pogovor
Naslednji članekV starodavnem dinozavrovem repu našli redko bolezen, ki nas pesti še danes

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.