Varen in izjemno natančen pristanek roverja Vztrajnost na površje Marsa

Nasin rover Perseverance je v četrtek (18. februarja) opravil najnatančnejši pristanek v zgodovini Marsa in se uspešno dotaknil kraterja Jezero. Pristanek je postavil mobilni robotski laboratorij v položaj, da bo začel lov na znake dolgo izgubljenega življenja v starodavnih ostankih rečne delte, ki je nekoč tekla po regiji.

NASA’s Mars 2020 Perseverance Rover Mission Real-time Tracker

Tono težek stroj je med spuščanjem v marsovsko atmosfero domov oddajal serijo kratki pingov, kar je nakazovalo na uspeh vsakega izmed serije zapletenih manevrov, ki so bili potrebni za varen pristanek na površino. Končna stopnja pristanka je vključevala še nikoli uporabljenega robotskega nebesnega dvigala (Skycrane), ki je roverja vodil do varnega mesta za pristanek in ga popolnoma ustavil, preden ga je spustil zadnjih 20 metrov na površino s kabli. Rover je svoj signal prenašal prek satelita Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ki je na Zemljo sporočil varni pristanek.

»Pristanek uspešen! Vztrajnost je pristala na Marsu,«

je dejal Swati Mohan, vodja in vodja operacij za vodenje in nadzor misije ter komentator misije NASA v prenosu v živo na NASA TV med dogodkom.

Videoposnetek je prikazal, kako je ekipa za vstop, spust in pristanek laboratorija za reaktivni pogon izbruhnila z vzkliki, ko je Perseverance sporočila svoj uspeh, ki je prispel po 15-minutni zamudi zaradi razdalje med Marsom in Zemljo ter določenega zaostanka od MRO.

Vztrajnost še ni poslala nobene nove slike domov, čeprav bi morale priti v naslednjih urah in dneh. NASA je namestila kamere in mikrofon na vozilo za spust in rover za snemanje pristanka. Prenos velikih video datotek lahko traja do enega tedna, da se v celoti prensejo čez medplanetarni prostor, je sporočila NASA.

Naloga Vztrajnosti je iskanje znakov življenja

To pomeni, da je rover postal geolog na jedrski pogon v vrednosti 2,7 milijarde dolarjev z velikim naborom orodji za natančno opazovanje spojin, prisotnih v mineralih kraterja, in iskanje znakov starodavnega življenja. Vključuje tudi zemeljski radar za preučevanje podzemne geologije regije in eksperiment, namenjen proizvodnji kisika iz marsovskega ogljikovega dioksida – koncepta tehnologije, ki bi verjetno bila ključni sestavni del vseh prihodnjih misij na Marsu s posadko. Rover bo zbral tudi vzorce, za katere NASA upa, da se bodo vrnili na Zemljo z uporabo prihodnje skupne misije z Evropsko vesoljsko agencijo.

Helikopter velikosti goloba z imenom Ingenuity je tudi varno prispel na površino, pritrjen na trebuh Vztrajnosti. To je tudi eksperimentalni poskus, katerega cilj je doseči prvi polet na Marsu.

Vse to pa bo trajalo nekaj časa, da se vzpostavi in zažene. Za zdaj si NASA lahko oddahne, ker njen velik projekt ni bil uničen ob trku.

VIRLive science
Prejšnji članekPULSE vitezi rešujejo slovensko glasbo in osvajajo gradove
Naslednji članekUP objavila razpis Erasmus+

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.