Virus, ki iz gosenic ustvari zombi gosenice

Gosenice okužene z virusom HearNPV postanejo prave zombi gosenice, ki umrejo na svetlobi
Gosenice okužene z virusom HearNPV postanejo prave zombi gosenice, ki umrejo na svetlobi (vir: sciencenews.com)

Gosenica poznana pod imenom južna plodovrtka ali Helicoverpa armigera s strokovnim izrazom je pridna in prijazna žuželka, ki grizlja listje. Vse dokler ne vidimo, da se vse bolj počasi premika do vrha listov, se nastavi soncu in umre. Zakaj se je to zgodilo in kaj ima pri tem virus? Če še nismo naveličani virusov, je študija raziskala virus gosenic, ki vpliva na njihov pogled in jih pošlje v smrt.

Gosenice okužene z virusom umrejo na svetlobi

Raziskovalci so v študiji, ki je objavljena v Molecular Ecology, preverili dogajanje in množične smrti gosenic Helicoverpa armigera. Ugotovili so, da nanje vpliva bakulovirus, ki zmanipulira gene, ki so pomembni pri vidu gosenice. Zaradi tega ne zaznajo sončnih žarkov, ki jih sčasoma tudi ubijejo.

Virus je del bakulovirusov, ki se naj bi v svojih insektnih gostiteljih razvijali že več kot 200 milijonov let. Bakulovirusi lahko okužijo več kot 800 različnih vrst insektov, med katerimi je največ gosenic, iz katerih bi se razvili metulji ali vešče. Ko se gosenica okuži, začne izkazovati bolezen, ki se v angleščini imenuje »tree-top disease«. Plezati začne na vrhove listov, rastlin oziroma dreves, kjer umre, njeno okuženo truplo pa je na voljo plenilcem.

Gosenica Helicoverpa amigera, ki je okužena z virusom bo umrla na svetlobi
Gosenica Helicoverpa amigera, ki je okužena z virusom bo umrla na svetlobi (vir: entomologytoday.com)

Virus, ki vpliva na čute gosenic in drugih bitij

Raziskave so pokazale, da okužene gosenice prikazujejo vrsto fototaksije, pri kateri jih privlači svetloba. Zato se po listih vzpenjajo do vira svetlobe, kjer tudi umrejo. Kot so pojasnili v študiji, to počnejo tudi zdrave oziroma neokužene gosenice, a se le te vrnejo nazaj na dno oziroma v temnejše dele. Virus z imenom HearNPV je v raziskavi, ki so jo opravili, pomenil štirikratno razliko pri plezanju do svetlobe v primerjavi zdravih in okuženih gosenic.

Študija veliko pomena daje manipuliranju živalskih čutov, ki so zaradi okuženosti uporabljeni proti samemu gostitelju. Ti v tem določenem primeru vplivajo na vid, ki iz navadnih gosenic naredi zombi gosenice, ki si nadvse želijo svetlobe, ki je drugače ne prenašajo dobro.

Urednik portala Student.si

VIRMolecular ecology
Prejšnji članekUmrl je legendarni Ray Liotta
Naslednji članekBogat nabor digitalnih številčnic
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.