Zdravilo proti novemu koronavirusu bi lahko pomagalo zmanjšati močan menstrualni tok 

Znanstveniki upajo, da bo steroid, ki je postal pomemben med epidemijo, lahko pomagal zmanjšati izgubo krvi pri tistih z močnimi menstruacijami. Poceni protivneten deksametazon je pomagal izboljšati nivo preživetja pri bolnikih s težjim potekom novega koronavirusa. Uporabljajo ga tudi pri hudi astmi in določenih oblikah artritisa.  

Z močnimi menstrualnimi krvavitvami se spopada veliko žensk

Raziskovalci pravijo, da majhna raziskava namiguje, da bi to zdravilo lahko pomagalo zmanjšati izgubo krvi pri tistih z močnimi menstruacijami. Študije namigujejo, da se s tem spopada med 20 % do 52 % žensk z menstruacijo v Združenem kraljestvu. 

»Močno menstrualno krvavenje lahko močno vpliva na naša življenja, predvsem na poklicno življenje in druge življenjske okoliščine,« pravi dr Pamela Warner, soavtorica raziskave na Univerzi v Edinburghu. Dodatna skrb je pomanjkanje železa pri takih ženskah, ki lahko vpliva na splošno zdravje, predvsem v državah z omejenim dostopom do zdravstvenih storitev, poroča the Guardian. 

Pomanjkanje možnosti zdravljenja

»Trenutno najbolj pogosto vrsto zdravljenja predstavlja maternični vložek, ki deluje tudi kot kontraceptiv,« pravi Warnerjeva. Čeprav vložek preprečuje zanositev, ne ustreza vsem ženskam, predvsem tistim, ki ne želijo uporabljati sintetičnih različic reproduktivnih hormonov. Vložek je prav tako neprimeren za tiste, ki si želijo zanositi.  

Majhne tabletkeZnanstveniki zato upajo, da bo deksametazon lahko deloval kot alternativa. Warnerjeva in kolegi so v reviji EBioMedicine zapisali, da so preučili podatke 97 žensk, starejših od 18 let, ki so sodelovale v študiji. Vse so imele močne menstruacije, v povprečju so izgubile 50 ml ali več krvi med dvema obdobjema, njihovi menstrualni cikli so trajali med 21 do 42 dni. 

Potek študije

Udeleženke so naključno prejele placebo ali enega od šest različnih doz deksametazona. Te so jemale dvakrat na dan, in sicer pet dni, v predmenstrualni fazi. To so ponovile trikrat, med tremi menstrualnimi cikli. Rezultati namigujejo, da bi zdravilo lahko zmanjšalo delež izgube krbi med menstruacijo. Najbolj učinkovit učinek je bil opažen pri najvišji dozi deksametazona, 1,8 mg na dan. 

Po preučitvi izmerjene količine krvi so znanstveniki ocenili, da se je delež izgubljene krvi med udeleženkami, ki so prejemale zdravilo, zmanjšal za 25 %, v primerjavi s tistimi, ki so prejemale placebo. Ekipa je v 95 % prepričana, da je zmanjšanje nekje med 1 in 49 ml. Avtorji dodajajo, da so imeli tisti v tej skupini odmerkov odmerkov za 19 % povprečno relativno zmanjšanje volumske izgube menstrualne krvi v primerjavi z njihovo individualno izhodiščno vrednostjo.  

Potencial zdravila

Ekipa pravi, da rezultati kažejo, da bi bilo to zdravilo lahko uporabno pri zdravljenju močne menstrualne krvavitve. »Gre za prvo popolnoma novo zdravljenje močne menstrualne krvavitve v skoraj 20 letih,« pravi Warnerjeva, glede na to, da so drugi začetki zdravljenja v zadnjih letih plod razvoja že obstoječih tehnik.  

Ginekološki stolV času študije je prišlo do treh resnejših dogodkov, vendar se noben ni zgodil pri udeleženki, ki je jemala zdravilo. So pa poročale o blagih stranskih učinkih, kot so omotica, glavoboli in težave s spanjem. Warnerjeva pravi, da je ena možnost za prihodnost razvoj steroida, ki bi ga ženske lahko nanesle same v obliki diafragme. To bi pomenilo nižjo dozo zdravilo, kar bi lahko zmanjšalo delež stranskih učinkov. 

Kraljevski kolidž porodničarjev in ginekologov je dejal, da pozdravlja vse raziskave hude menstrualne krvavitve. Obenem je izrazil zaskrbljenost glede majhnega vzorca študije in neznanih dolgoročnih škodljivih učinkov. Posledično je pozval k nadaljnem testiranju z večjim številom udeleženk. 

Premalo inovacij na področju ženskega reproduktivnega zdravja

Dr Annalise Weckesser, medicinska antropologinja z izkušnjami na področju spola in reproduktivnega zdravja z Univerze v Birginghamu, ki ni bila del raziskave, pravi, da obstaja veliko žensk, ki ima tako močne menstrualne krvavitve kot endometriozo. »Že več kot dve desetletji tiste, ki živijo s skrajno motečimi in občasno izčrpavajočimi simptomi močne menstrualne krvavitve in/ali endometriozo, poročajo o omejenih možnosti zdravljenja, ki so pogosto neučinkovite ali imajo nevzdržne stranske učinke,« je dejala. 

»Dodatne raziskave o uporabi deksametazona pri zdravljenju močne menstrualne krvavitve so potrebne. Glede na pomanjkanje novih načinov zdravljenja reproduktivnega zdravja žensk na splošno, je to dobrodošla študija, ki kaže na možnost novih nehormonskih in nekirurških možnosti zdravljenja.«

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKino Novo mesto: Ali sploh še bo?
Naslednji članekZa študentske družine denarna pomoč

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.