Zemlja je veliko bližje supermasivni črni luknji naše galaksije, kot smo mislili

Glede na nov zemljevid galaksije Rimske ceste položaj Sončevega sistema ni tam, kjer smo mislili, da je. Ne samo, da je bližje galaktičnemu središču – in supermasivni luknji v njem, Strelcu A* – tudi kroži hitreje.

Nič naj te ne skrbi. Pravzaprav se ne približujemo Sgr A* in nismo v nevarnosti, da bi nas posrkala. Le naš zemljevid Rimske ceste je bil bolj prilagojen in natančneje ugotavlja, kje se nahajamo.

Zelo zapleteno je načrtovati galaksijo v treh dimenzijah znotraj nje

To je težava, ki že dolgo muči naše razumevanje vesoljskih pojavov. Sorazmerno enostavno je preslikati dvodimenzionalne koordinate zvezd in drugih kozmičnih predmetov, vendar je veliko težje ugotoviti razdaljo do teh teles.

In razdalje so pomembne. Pomagajo nam določiti lastno svetlost predmetov. Dober nedavni primer tega je rdeča orjaška zvezda Betelgeuse, ki se je pokazala za bližje Zemlji, kot so predlagale prejšnje meritve. To pomeni, da ni niti tako velika niti tako svetla, kot smo mislili.

Drugi je objekt CK Vulpeculae, zvezda, ki je eksplodirala pred 350 leti. Pravzaprav je precej dlje, kar pomeni, da je bila eksplozija svetlejša in bolj energična ter zahteva novo razlago, saj so bile predhodne analize opravljene ob predpostavki, da gre za relativno nizko energijo.

Toda pri izračunu teh razdalj postajamo boljši

Raziskave, ki uporabljajo najboljšo razpoložljivo tehnologijo in tehnike, trdo delajo za izboljšanje naših tridimenzionalnih zemljevidov Rimske ceste. Ta veja znanosti se imenuje astrometrija. In s tem se ukvarja Japonska VERA.

VERA pomeni VLBI (Very Long Baseline Interferometry) Exploration of Radio Astronomy in uporablja številne radijske teleskope po japonskem arhipelagu, ki združujejo njihove podatke, da učinkovito ustvarijo enako ločljivost kot teleskop z 2300 kilometri premera. To je isto načelo teleskopa kot Event Horizon, ki je ustvarilo našo prvo neposredno podobo črne luknje.

Kako potekajo meritve?

VERA, s katero so začeli opazovati leta 2000, je zasnovana tako, da nam pomaga izračunati razdaljo do zvezd, z izračunom njihove paralakse. Z neverjetno ločljivostjo opazuje te zvezde več kot eno leto in spremlja, kako se njihov položaj spreminja glede na zvezde, ki so veliko bolj oddaljene, medtem, ko Zemlja kroži okoli Sonca.

Vera
Ilustracija, kako Vera izračunava razdalje med zvezdami.

S to spremembo položaja lahko nato izračunamo, kako daleč je zvezda od Zemlje, vendar niso vsa opazovanja paralaks enaka. VLBI lahko ustvari slike veliko večje ločljivosti; VERA ima osupljivo kotno ločljivost, kar naj bi prineslo izjemno natančne meritve astrometrije.

In to so astronomi uporabili za izboljšanje položaja našega Osončja v Rimski cesti. Ustvarili so zemljevid položaja in hitrosti teh predmetov. Izračunali so položaj galaktičnega središča.

Leta 1985 je Mednarodna astronomska zveza razdaljo do galaktičnega središča opredelila kot 27.700 svetlobnih let. Lani ga je projekt GRAVITY preračunal na le 26.673 svetlobnih let stran.

Meritve, ki temeljijo na VERA, ga še bolj približajo na razdaljo le 25.800 svetlobnih let. Tudi orbitalna hitrost Osončja je hitrejša – 227 kilometrov na sekundo, namesto uradne hitrosti 220 kilometrov na sekundo.

Ta sprememba se morda ne zdi veliko, vendar bi lahko vplivala na to, kako merimo in razlagamo aktivnost v galaktičnem središču. Upamo, da bo pripeljala do natančnejše slike zapletenih interakcij okoli Sgr A*.

Medtem sodelovanje VERA napreduje. Ne samo, da še naprej opazuje telesa Rimske ceste, temveč se pridružuje še večjemu projektu, vzhodnoazijski mreži VLBI. Astronomi upajo, da bi lahko teleskopi, ki sodelujejo pri tem projektu, zagotovili meritve izjemne natančnosti.

VIRBusiness Insider
Prejšnji članekOcena filma: Undine
Naslednji članekObilica energije z nadpovprečno veliko baterijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.