Zemlja začasno dobila novo mini Luno

Couple stargazing together with a astronomical telescope.
Foto: m-gucci iz iStock

Astronomi Cataline Sky Survey so na nebu opazili novo nebesno telo. Asteroid, ki ga je začasno ujela gravitacija našega planeta, čemur pravimo mini Luna.

Poimenovana je 2020 CD3, majhen kos verjetno ogljikove kamnine v premeru med 1,9 in 3,5 metra. Glede na tirnico kamna okoli Zemlje sklepajo, da je v naši orbiti že tri leta. Ampak zaradi njegove majhnosti, ga do sedaj nismo zaznali.

V Zemljini okolici se nahaja na deset tisoče asteroidov

Drugi problem nastane, ker je v bližnji okolici zemlje zaznanih več kot 22.000 asteroidov podobnih velikosti, ki oddajajo zelo malo svetlobe in jih zelo hitro zgrešimo. Nekateri nadaljujejo pot mimo nas, nekateri zgorijo v atmosferi, ali pa treščijo na Zemljo.

Nekateri, kot je 2020 CD3, pa se ujamejo v Zemljino orbito in z nami potujejo več časa. Takih primerov je izjemno malo. Po simulaciji superračunalnika iz leta 2012, ki je vključeval 10 milijonov virtualnih asteroidov, se jih je le 18.000 ujelo v Zemljino orbito.

Kandidatov za mini Lune je bilo skozi leta več, med njimi dve ognjeni krogli s počasnejšimi hitrostmi, ki sta nakazovali orbitalni izvor, vendar je bila le ena potrjena. To je bil steroid z imenom 2006 RH120, ki je od leta 2006 do leta 2007 krožil okoli Zemlje.

Astronomi morajo pohiteti z raziskavami

Zaradi tega je CD3 2020 izjemna najdba. Ne samo zato, ker je redkost, temveč zato, ker mini Luna ponuja vznemirljivo novo priložnost za raziskovanje asteroida. Pošiljanje vesoljskega plovila k asteroidom je drag in dolgotrajen projekt in pogosto vključuje velike razdalje. Ker pa asteroid kroži v naši neposredni bližini, bo to lažje izvedljiv cilj.

Na žalost bo za raziskovanje 2020 CD3 konkretno prepozno. Po orbitalni simulaciji se bo naša mala Luna odpravila iz Zemljine orbite že aprila. Možno pa je, da simulacija ni pravilna, zato opazovanje še poteka. Četudi s kratkim preučevanjem orbite naše mini Lune lahko izvemo več o tem, kako ta telesa ujame Zemljina gravitacija in kako jih bomo lahko bolje iskali v prihodnosti.

VIRScience Alert
Prejšnji članekKaj veš o prestopnem letu?
Naslednji članekNajhujši serijski morilci vseh časov

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.