Ženske lažje najdejo prave besede?

Photo portrait of young pretty girl with short hair, telling secret information rumouring gossiping wearing green shirt isolated on blue color background
Foto: Deagreez iz iStock

Splošno prepričanje, da so ženske bolj spretne pri uporabi besed in jezika, so pred kratkim ponovno postavili na test. Profesor Marco Hirnstein z Univerze v Bergnu (Norveška) je s sodelavci sestavil meta-analizo, kjer je na podlagi številnih podatkov prišel do zaključka: ženske so brez dvoma boljše pri iskanju in pomnjenju besed.

Talent ali vzgoja?

Pri svojem delu, Hirnstein skuša ugotoviti, kako biološki, psihološki in socialni faktorji prispevajo k razlikam v kognitivnih sposobnostih med obema spoloma. V preteklosti so se znanstveniki osredotočali predvsem na sposobnosti, v katerih prednjačijo moški. V zadnjih letih pa se je zanimanje končno premaknilo k nežnejšemu spolu. Tovrstne raziskave med drugim skušajo razjasniti, ali so razlike med spoloma posledica genetskih razlik ali različne vzgoje. So moški in ženske torej res različno talentirani za opravljanje različnih poklicev?

Pretekla prepričanja

V knjigah je sposobnost iskanja (na primer: »Poišči čim več besed na črko F.«) in pomnjenja besed označena kot bolj »ženska«. Zato je v učbenikih in knjigah prednost žensk pri nalogah, ki vključujejo te sposobnosti, sprejeta kot trdno dejstvo. A izsledki znanstvenih raziskav še zdaleč niso tako konsistentni. Nekatere potrjujejo žensko prednost, druge med spoloma ne najdejo razlike, nekatere prednost pri verbalnih sposobnostih pripisujejo celo moškim.

Creative design. Businessman falling surrounded by many moths symbolizing diversity of opinions. Right to speak, making correct choice. Concept of business, career, communiation, cooperation
Foto: Anton Vierietin iz iStock

Nova meta-analiza

Da bi prišli do enotnejšega zaključka, so znanstveniki Univerze v Bergnu opravili meta-analizo, v kateri so analizirali združene podatke vseh doktorskih in magistrskih nalog ter raziskav iz znanstvenih revij, ki so jih lahko našli na to temo. Skupno so zbrali preko 500 meritev, več kot 350.000 udeležencev raziskav. Njihov zaključek: »Ženske so brez dvoma boljše.« Razlika med spoloma je bila sicer majhna, a konsistentna že vsaj zadnjih 50 let in to v vseh starostnih skupinah udeležencev. Pri analizi raziskav so odkrili še eno zanimivo dejstvo. Prednost žensk, ki jo priznava posamezna raziskava, je odvisna tudi od spola vodilnega znanstvenika pri raziskavi. Raziskave, ki so jih vodile ženske namreč poročajo o večji razliki med spoloma, kot tiste, ki so jih vodili moški.

Spremembe pri diagnozi demence?

Izsledki raziskave niso le zanimivi, ampak tudi koristni predvsem pri diagnozi in zdravljenju nekaterih bolezni. V diagnostičnih testih namreč pogosto nastopajo naloge, ki vključujejo iskanje in pomnjenje besed. Eden izmed takšnih testov, je test za diagnozo demence. Z upoštevanjem dejstva, da so ženske v splošnem boljše pri reševanju nekaterih nalog na testu, lahko v prihodnosti preprečimo, da premalo žensk prejme diagnozo demence. In obratno: da so nekateri moški morda neupravičeno diagnosticirani s to boleznijo.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekŠtudenti z ministricama o digitalizaciji kmetijstva
Naslednji članekNajboljši koktejl za noč čarovnic

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.