Živali z najmočnejšim ugrizom

Lion roaring, standing amidst the natural environment of the forest.
Foto: undefined undefined iz iStock

Svet je dom številnih divjih živali in vse se morajo boriti za preživetje. Medtem ko se nekatere prehranjujejo z zelenjem, se druge hranijo z njimi. V tej prehranjevalni verigi velja zakon močnejšega. Tisti z izjemno močjo plenijo druge s slabšo močjo.

Spodaj si poglej lestvico najmočnejših čeljusti v divjini:

10. Lev – Sila ugriza: 650 PSI (46 kg/cm²)

Lion roaring, standing amidst the natural environment of the forest.

Pričakovali bi, da bo lev višje na lestvici. Presenetljivo je, da imajo levi silo ugriza le 650 PSI. Ta ugrizna sila ni veliko močnejša od najbolj zagrizenega domačega psa, angleškega mastifa (550 PSI).

Lev je družabno bitje. Plena ne lovijo posamično, temveč lovijo v skupinah in pojedo uboj tam, kjer pade. Po mnenju raziskovalcev je to delno odgovorno za njihovo manjšo ugrizno silo.

Za primerjavo, ugrizna sila človeka je 160 PSI (11 kg/cm²). To je dovolj za žvečenje tršega zrezka.

9. Grizli – Sila ugriza: 975 PSI (69 kg/cm²)

Close-up two angry brown bear fight in winter forest. Danger animal in nature habitat. Big mammal. Wildlife scene
Foto: Byrdyak iz iStock

Medved grizli ima masivne tace, ki mu omogočajo, da lahko z enim udarcem podre  odraslega losa. Poleg tega ogromnega prikaza moči, imajo grizliji enega najbolj strašljivih kompletov sekalcev.

Ko govorimo o ugrizni sili, lahko grizli zdrobi kroglo za kegljanje.

V državah, kjer najdemo medvede grizlije, so zaradi svoje sposobnosti, da zagrizejo globoko v meso, potrebno razviti antibiotike za boj proti globoko tkivnim bakterijskim okužbam.

8. Bengalski tiger – Sila ugriza: 1.050 PSI (74 kg/cm²)

Bengal Tiger Laying on Grass
Foto: Ian Fox iz iStock

Bengalski tiger je predator z zastrašujočim izgledom. Ima tudi silo ugriza, ki ga naredi še strašnejšega.

Bengalski tiger lahko stisne čeljusti dvakrat močneje kot kralj džungle. Bengalski tiger ima najdaljše zobe od vseh mačk.

7. Pegava hijena – Sila ugriza: 1100 PSI (77 kg/cm²)

A Hyena showing its long tongue in East Africa
Foto: rkraan iz iStock

Kar zadeva lov, so hijene med bolj veščimi. Imajo močne čeljusti, kar jim omogoča, da v celoti prežvečijo trupla, ki so jih drugi plenilci opustili.

Aktivno tudi lovijo svoj plen in ga ubijejo. Imajo večnamenske zobe, kar jim omogoča trganje mesa in drobljenje kosti.

Edinstvena stvar pri hijenah je, da ko plen ubijejo, pojedo vse, ne da bi za seboj pustile ostanke.

To bi lahko šteli kot najmočnejši ugriz psa na svetu, a ne povsem.

6. Polarni medved – Sila ugriza: 1200 PSI (84 kg/cm²)

Roaring or yawning Polar bear (Ursus maritimus)?

Zobje polarnega medveda so drugačni od preostalih medvedov, ki so zasnovani tako za rastlinsko kot živalsko hrano. Polarni medvedi so striktno mesojedi.

Ker so strogo jedci mesa, je njihov ugriz dobro prilagojen njihovemu plenu. Polarni medvedi so edini med vsemi sesalci, ki aktivno lovijo tudi ljudi.

5. Gorila – Sila ugriza: 1.300 PSI (91 kg/cm²)

Funny picture of a gorilla who looks like he is about to put his finger in his mouth and gag.
Foto: B_Miller iz iStock

Gorile so posebne tudi zaradi močne ugrizne sile. Gorila se opira na svoje masivne mišice na vratu in čeljusti. Njihove mišice so ene najmočnejših z močnimi molarji, ki jim omogočajo, da žvečijo trde poganjke, oreške, gomolje, lubje in drugo vlaknato hrano.

So pa rastlinojede. Druge značilnosti, kot so dolgi, ostri čekani, ki jih opazimo pri odraslih samcih, so večinoma za ustrahovanje.

4. Jaguar – Sila ugriza: 1500 PSI (105 kg/cm²)

Roaring Jaguar. Portrait  of wild animal

Jaguar je opisan kot največja mačka v Ameriki. Poleg tega, da je največji, ima tudi najmočnejši ugriz med divjimi mačkami.

Jaguar ubije svoj plen tako, da ga ugrizne v lobanjo, medtem ko druge mačke primejo za grlo, da bi ubile svoje žrtve. Njegova ugrizna sila lahko prebije oklep želve.

3. Povodni konj – Sila ugriza: 1.800 PSI (127 kg/cm²)

Female Hippopotamus surfaces to check it is safe to leave the water baring her teeth in the Kruger Park, South Africa

Povodni konj lahko zagrabi celo lubenico in jo zdrobi. Ima okle, ki lahko zrastejo do 60 cm, in gobec, ki se odpre za 180 stopinj. Poleg tega imajo povodni konji verjetno najmočnejše čeljusti od vseh rastlinojedcev na planetu.

So še posebej sovražni do krokodilov, So teritorialni in potencialno agresivni v primerjavi s krokodili. Povodni konj naj bi bil sposoben pregrizniti 10-metrskega krokodila na pol.

Medtem ko je bila sila ugriza samic izmerjena na 1800 PSI, so se moški izkazali za preveč agresivne za testiranje.

2. Morski krokodil – Sila ugriza: 3.700 PSI (260 kg/cm²)

salt water crocodile with its mouth open.

Profesor anatomije in paleobiologije na državni univerzi Florida dr. Gregory Erickson je izvedel desetletno študijo, s katero je znanstveno izmeril moč čeljusti pri vseh 23 vrstah krokodilov.

Erickson je s svojo ekipo postavil pretvornik sile ugriza, ovit v zaščitne plasti bikove kože, med čeljusti več vrst krokodilov. Po spremljanju krokodilov z uporabo pretvornika sile ugriza je 5-metrski morski krokodil dosegel ugriz s 3.700 PSI.

To je bila najvišja sila ugriza, zabeležena med 23 krokodili, ki jih je Erickson pregledal. Sila ugriza precej presega vrednost 2.980 PSI drugo uvrščenega 4-metrskega divjega ameriškega aligatorja.

1. Veliki beli morski pes – Sila ugriza: 4.000 PSI (281 kg/cm²)

Great white shark with open mouth on the surface out of the water. Scientific name: Carcharodon carcharias.  South Africa,
Foto: USO iz iStock

Prišli smo do težko kategornika. Skupina avstralskih znanstvenikov, ki jo je leta 2008 vodil Steve Wroe, je uporabila dodelano računalniško modeliranje, ki temelji na več rentgenskih slikah lobanj morskih psov. Ocenili so, da lahko 6.5 metrski beli morski pes proizvede skoraj 4000 PSI ugrizne sile. Pri morskih psih je sila zelo odvisna od velikosti.

VIRNatureWorldNews
Prejšnji članekSlovenske serije doživljajo preporod
Naslednji članekNov član ekipe Študent je minimoto prvak Tadej Maver Guštin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.