Nov član ekipe Študent je minimoto prvak Tadej Maver Guštin

Lep pozdrav vsem bralkam in bralcem Študenta! Naj se predstavim, ime mi je Tadej Maver Guštin in sem slovenski državni prvak v minimotu, kategorija Otroci 2. Pravite, da vam je ime znano? Seveda, verjetno ste v novembrskem Študentu brali intervju z mano. Tam sem se predstavil sam, sedaj bi vam pa rad predstavil še moj šport, moje hobije, potovanja in z vami delil velike in male trike, ki jih uporabljam.

Tadej na podelitvi pokalov za Motošportnika leta 2020
Tadej na podelitvi pokalov za Motošportnika leta 2020.

Minimoto! Kaj si predstavljate pod to besedo? Večina ljudi misli, da je to majhen motorček, ki ne pelje prav preveč hitro in je zato primeren za otroško igro. No, v tej povedi sta resnica in laž. Minimoto je res majhen motorček, visok je le 47 cm, vendar v svojem srcu skriva pravo zver. Minimoto, ki ga bom vozil letos, ima skoraj 20 konjskih moči. Da si boste laže predstavljali, cestni, 125 kubični motorji so omejeni na največ 15 konjev! Presenečeni?

Moj jekleni konjiček, ki žalostno čaka, da odprejo dirkališča
Moj jekleni konjiček, ki žalostno čaka, da odprejo dirkališča.

In ne mislite, da je minimoto namenjen le otrokom! Kje pa, tudi odrasli se usedejo nanj in se zagrizeno podijo za zmago. V Sloveniji je namreč v minimotu več kategorij: kategorija Otroci 1 je namenjena otrokom od 6 do največ 10 let, v kategoriji Otroci 2 tekmujejo nadobudneži od 9 pa do največ 14 let, če pa ste dopolnili 14 let, spadate v kategorijo Open. V lanski sezoni je imel najstarejši dirkač kategorije Open kar 66 let! Razlika med kategorijami je v moči motorja, prostornini motorja in v načinu hlajenja.

Skupni trening dirkačevi kategorije Otroci 1, Otroci 2 in Open
Skupni trening dirkačevi kategorije Otroci 1, Otroci 2 in Open

Dirkači dirkamo državno prvenstvo nekje od aprila pa do oktobra na štirih dirkališčih: Vrtojba, Vransko, Slovenja vas in Krško. Tudi sicer so to steze, na katerih treniramo v Sloveniji. Če pa želiš biti res dober, se je potrebno zapeljati tudi v tujino, predvsem v Italijo, kjer je konkurenca res huda. Tudi steze so tam drugačne od naših. Vendar o vsem tem vam bom več povedal v članku, ki bo izšel že čez približno 14 dni. Do takrat pa gasssss!

Jutranji mir na stezi pred nedeljsko dirko na Vranskem
Jutranji mir na stezi pred nedeljsko dirko na Vranskem.

Tadej Maver Guštin je perspektiven minimoto dirkač, kateremu je ponosni sponzor revija Študent.

Prejšnji članekŽivali z najmočnejšim ugrizom
Naslednji članekŠtudent kuha – 6 živil, ki predstavljajo temelje študentske kuharije
Tadej Maver Guštin

Tadej Maver Guštin je perspektiven minimoto dirkač, kateremu je ponosni sponzor revija Študent.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.