Znanstveniki posneli najbližje fotografije Sonca

Nova misija Solar Orbiter je v četrtek prejšnji teden posnela najbližje fotografije Sonca. Misija se je začela že februarja, sodelovali pa sta Nasa in Evropska vesoljska agencija. Fotografije so bile posnete s približne razdalje 76 997 893 kilometrov.

»Še nikoli prej niso posneli fotografij sonca s take bližine in nikoli niso posneli takšnih podrobnosti«, je dejal David Long, glavni raziskovalec misije ESA Solar Orbiter Mission Extreme Ultraviolet Imager na University College London’s Mullard Space Science Laboratory. Še naprej bodo raziskovali podrobnosti Sonca.

Z najbližjo fotografijo pa so znanstveniki videli še campfires (taborne ognje). Sami ne vedo, kaj natančno so ti campfires. Verjamejo, da bi lahko šlo za nekakšne nanožarnice ali drobne iskre, ki pomagajo segrevati sončevo zunanjo atmosfero. David Berghmans, glavni raziskovalec Extreme Ultraviolet Imager in astrofizik v Kraljevskem observatoriju Belgije v Bruslju je dejal, da so »ti campfires majhni sončni žarki, vsaj milijonkrat ali milijardokrat manjši od sončnih žarkov. Ko pogledamo te nove fotografije z visoko ločljivostjo, so dobesedno povsod, kjer pogledamo.« Meritve temperatur teh campfires bi lahko zagotovile še več informacij.

Poleg slik so bili deljeni tudi podatki iz štirih instrumentov, ki pomagajo meriti vesoljsko okolje okoli orbite.

»Že naši podatki razkrivajo udarne valove, koronalne izmetne mase, pojave, imenovane preklopne stike in drobne valove v magnetnem polju, ki jih lahko vidimo le zaradi izjemne občutljivosti našega instrumenta,« je povedal Tim Horbury, glavni raziskovalec Magnetometer Solar Orbiter in profesor na Imperial College London.

Solar Orbiter je prva misija, ki bo zagotovila slike sončnega severnega in južnega pola. Vizualno razumevanje sončnih polov je pomembno, saj lahko daje boljši vpogled v sončno močno magnetno polje in kako ta vpliva na Zemljo.

Closest Images Of The Sun Ever Taken Released By NASA, European Space Agency | NBC News NOW

VIRCNN
Prejšnji članekGrossmanov festival: Od najslabšega do najboljšega filma
Naslednji članekBodoči bruci, pozor! Znani so izidi vpisa na fakultete

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.