Grossmanov festival: Od najslabšega do najboljšega filma

Grossmannov festival fantazijskega filma nam je navkljub velikim omejitvam ponudil veliko filmov. Nekaj je bilo tistih klasično slabih, nekaj zadovoljujočih in nekaj res fantastičnih filmov. Ker še niso uspeli izumiti potovanja v času ali kloniranja, se nisem uspel udeležiti čisto vseh projekcij. Ampak sem se močno potrudil, da sem videl čim več filmov.

14 Auaslash
Auaslash

Aquaslash

Je film o morilskem toboganu v razpadajočem vodnem parku. Prvo opozorilo bi moralo biti to, da ima film le 71 minut. Slaba igra, absurdna zgodba, baje ima nek zaplet in butast konec. Tisti, ki vejo vsaj malo o filmu, se bodo smejali vseh 71 minut. Lahko pa bi napisal tudi sto strani dolg esej, zakaj je to top 5 najslabših filmov v mojem življenju.

13 Družinsko praznovanje
Družinsko praznovanje

Družinsko praznovanje

No, to pa je nor praznik. V razkošni hollywoodski vili pride do manjših nesoglasij, ki tekom večera pod vplivom alkohola, drog, ranjenih egov, skritih strasti in pohlepa prerastejo v nekaj veliko bolj nevarnega in nasilnega. Skozi uro in pol filma lahko samo z odprtimi usti gledaš to nekaj. Kot da si pri družini, ki je nebi maral, ampak pač moraš biti tam.

12 Deathcember
Deathcember

Deathcember

Adventni koledar kratkih grozljivk. Zelo zanimiva ideja, a celotna izvedba ni zelo navdušujoča. Film oziroma filmi, postrežejo z nekaj zelo zanimivih idej, ki bi lahko postale celovečerci. Vseeno pa večina ostane bolj brez pomena, kar je žalostno, glede na zabavno idejo.

11 Strupen sem - Soy Toxico
Strupen sem – Soy Toxico

Strupen sem

Ideja. Severna polobla na južno poloblo z letali odmetava okužene, ki se spremenijo v zombije. Res dobra ideja, a kaj ko ima v filmu le 1 % pomena. Glavni lik je izgubil, kar pomeni ogromno razlaganja nam gledalcem. Štirje liki, a vsi tako slabo napisani, da se ne povežeš z nobenim. 

10 Zombi otrok
Zombi otrok

Zombi otrok

Čeprav z zombiji pričakujemo akcijo in triler, pri Zombi otroku ni tako. Je zgodba, ki zavzema vse od kolonializma, rasizma, izkoriščanja pa tja do ljubezni in prijateljstva. Skozi poznan žanr povedana že poznana zgodba.

9 Barbara Crampton v filmu Žrtvovanje
Barbara Crampton v filmu Žrtvovanje

Žrtvovanje

Zdaj smo pri boljši polovici in to je začel film Žrtvovanje. Zgodba para, ki se vrne na norveški otok, kjer sta nekoč živela oče in mama moža. Kmalu ugotovita, da vse ni tako rožnato. Čeprav film trpi pomanjkanja res izkušene osebe in večjega proračuna, bi ga lahko opisal kot Midsommar za povprečnega gledalca.

8 Tusta
Tusta

Tusta

Biografski dokumentarec o Branku Črncu Tusti. Pevec KUD Idijotov je prikazan skozi pogovore s člani skupine, njegovo družino in drugimi glasbeniki. Tudi za nekoga, ki se v tem stilu ne najde, je Tusta zelo zanimiv dokumentarec. Zgodba nekoga, ki bi moral biti poznan veliko bolj, kot je.

7 Operacija Cartier
Operacija Cartier

Operacija Cartier

Slovenski film posnet po scenariju Mihe Mazzinija je izšel leta 1991. Glavni junak je Egon (Borut Veselko), ki ne dela in se skozi življenje pelje preko prevar in avantur. Film je nastal po Mazzinijevem romanu Drobtinice, dobil pa je nagrado za najboljši evropski TV film. Je dober film, ki lahko z lahkoto pridobiva nove oboževalce.

6 Hrup
Hrup

Hrup

Ko Vincent v nesreči izgubi sluh, se mu življenje obrne na glavo. A čez nekaj časa ugotovi, da lahko sliši misli drugih ljudi. Sprva to izkoristi v svojo korist, a nato priskoči na pomoč neznanki, ki ga prosi za pomoč pri iskanju sestre. Triler, kriminalka, ljubezenska in tragična zgodba, ki pomoči prst v žanr superjunakov. In to stori skromno, a ravno dovolj, da nas ne spomni na mainstream superjunake. Zelo dober film.

5 Prva ljubezen
Prva ljubezen

Prva ljubezen

Takashi Miike je tisti, ki je navdihnil filme Quentina Tarantina. Prva ljubezen je vseskozi napet film, ki si ga mora ogledati vsak oboževalec japonskega filma. Dobra igra, preprosta zgodba, zanimivi liki, odlična akcija in še tista češnja na vrhu so tisto, zaradi česar je Prva ljubezen eden najboljših na letošnjem Grossmanu.

4 Obarvana ptica
Obarvana ptica

Obarvana ptica

Najbolj kontroverzen film festivala in eden najboljših. Po romanu (naj bi bila avtobiografija) Jerzyja Kosinskega je nastal istoimenski film, v katerem lahko najdemo tudi Uda Kiera, Stellana Skarsgarda in Harveya Kietela. Črno bel film je najlažje opisati kot tri urno potovanje po peklu. Vsi dogodki se nam še bolj vtisnejo v spomin, ker jih vidimo skozi otroške oči. Film, ki bi ga lahko postavili kot odličen primerek evropske in vzhodnoevropske filmske industrije. Močan film.

3 Infekcija
Infekcija

Infekcija

Venezuelski poskus skoka v zombi žanr. In uspelo jim je! Smrtonosne in hitre skupine mrtvecev so tisto, kar onemogoča našim junakom, da pridejo do želenega cilja. Film ponudi prepričljiv začetek epidemije, točno zgodbo in želje likov, na koncu pa ima možnost vse to zaviti v malo družbene kritike. Tisto, zaradi česar je zombi žanr nastal.

2 Peter Musevski v filmu Vsi proti vsem
Peter Musevski v filmu Vsi proti vsem

Vsi proti vsem

Slovenski film režiserja Andreja Košaka govori o korupciji in politiki. Tokratni kraj dogajanja je Kamnik v času volitev. V filmu igrajo vedno odlični Vlado Novak, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Iva Krajnc Bagola in Peter Musevski v eni izmed svojih zadnjih vlog. Besede, namenjene njegovemu liku (»Ti si še eden zadnjih od tastare garde.«), imajo zdaj veliko večji pomen. Vsi proti vsem je eden najboljših slovenskih filmov in tako komaj čakamo na naslednji projekt Andreja Košaka.

1 Koča
Koča. Zmagovalec Grossmanovega festivala.

Koča

Po fantastičnem filmu Lahko noč, mamica (Goodnight mommy) se je avstrijski režiserski duo preizkusil tudi v angleškem jeziku. Stopnjevanje napetosti, odlična in prepričljiva igra vseh vpletenih ( Riley Keough, Jaeden Martell, Lia McHugh, Richard Armitage in Alicia Silverstone), močan simbolizem in zanimiv konec. Režiserja Severin Fiala in Veronika Franz sta duo, ki ga v prihodnje ne bo mogoče spregledati.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekFaks ni zame?
Naslednji članekZnanstveniki posneli najbližje fotografije Sonca

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.