Faks ni zame?

Izobrazba na fakulteti mogoče ni zate in to je okej! Mogoče si že zaključi prvi letnik, pa si šele zdaj ugotovil, da ti ne paše? Lahko da se ravno odločaš, če bi se vpisal, ali pa pavziraš in se s težavo vračaš nazaj? Ni važno, kakšna je tvoja situacija, spodaj ti naštejem nekaj znakov, ki kažejo na to, da faks ni zate.

Že ob ideji o predavanjih ti je slabo

Na faksu nikomur niso všeč vsa predavanja, mogoče ni v redu profesor, ali pa je že tematika težka. To je normalno. Situacija pa se spremeni, ko ti niso všeč vsa predavanja. Če se komaj spraviš na faks, nenehno spuščaš predavanja in ob učenju za izpite izredno trpiš, potem je možnost, da smer/faks ni zate.

polarni medved se vleče po tleh

Občutek, da to delaš le za starše

Smo generacija, katere staršem je bilo povedano, da naj gredo čim prej delat. Rezultat tega je, da starši zate želijo nekaj več in mogoče nenamensko pritiskajo nate. Druga opcija je, da imajo starši visoko izobrazbo in od tebe pričakujejo enako ali pa celo več. Realnost pa je, da diploma ne pomeni takojšne zaposlitve. Opcija, ki je »varna«, še vedno dopušča določena tveganja, sploh če tvoje izbrano področje ne ponuja veliko delovnih mest.

Že brez faksa si se našel na delovnem mestu

Študentsko delo in pripravništvo sta lahko popotnici v kariero. Če delaš nekaj, kar ti je všeč, se v tem vidiš, imaš dobre sodelavce in šefe ter si pripravljen tudi sam delati na tem, je izobrazba lahko le ovira. Občutek, da moraš imeti diplomo, te lahko ovira pri doseganju ciljev, ki ti bodo v življenju dejansko prišli prav.

Nenehno želiš spremeniti smer/faks

Vsaka smer, ki ni tvoja, ti je bolj zanimiva. Raziskuješ druge fakse, izbiraš izbirne predmete, ki niso relevantni tvoji izobrazbi in se mogoče celo prepišeš. Zamenjal si že dva faksa, vpisan si izredno in še vedno ti ni všeč? Vzemi si čas in razmisli, ali je res problem v izbiri faksa ali pa gre za izobraževanje samo.

To kar si želiš študirati, ne obstaja

Slovenija ponuja ogromno različnih programov, to pa ne pomeni, da ponuja vse. Marsikatere smeri ni in riniti z glavo v zid v smer, ki je na videz podobna tvojemu zanimanju, mogoče ni smiselno. Izobrazi se, sprašuj druge študente in ugotovi, ali je smer res zate.

z glavo ob zid

Zavedati se moraš, da je življenje tvoje, zato ga vzemi v svoje roke. Poskusi faks, pavziraj ali pa prepotuj svet. Poletne počitnice so popoln čas, da razmisliš in se odločiš. Srečno!

Prejšnji članekPostani del projekta Tolmač in prispevaj svoj glas
Naslednji članekGrossmanov festival: Od najslabšega do najboljšega filma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.