Znanstveniki zgradili robotsko ribo, ki jo napajajo človeške srčne celice

Znanstveniki z univerze Harvard so izdelali umetno ribo, katere plapolajoči rep poganjajo celice človeškega srca, kar je prelomni projekt, ki je vzbudil upanje za prihodnost raziskav srca.

Ekipa znanstvenikov s Harvarda je v sodelovanju z univerzo Emory iz papirja, plastike, želatine in dveh trakov živih srčnih mišičnih celic izdelala biohibridno ribo, katere krčenje je potegnilo ribji rep s strani na stran in ji omogočilo plavanje.

Raziskovalna skupina je svoje ugotovitve prejšnji teden objavila v reviji Science, video posnetek, ki ga je na Twitterju objavila Harvardska šola za inženirstvo in uporabne znanosti (Seas), pa prikazuje majhno robotsko ribo, ki približno 20 sekund maha z repom in se premika.

Študija pomeni upanja poln korak k napredku zdravljenja srca, kot so srčni spodbujevalniki. »Prednost tega ribjega projekta je, da še vedno poskušamo obvladati veščino uporabe živih celic kot inženirskega substrata,« je za Guardian povedal Kit Parker, eden od avtorjev študije.

»Srce je izjemno zapleteno in ni dovolj, da posnemamo anatomijo,« je dodal Parker, sicer profesor na Seasu. »Treba je poustvariti biofiziko, da bi dosegli robustno obnašanje, ki je potrebno pri gradnji umetnih src za otroke, rojene z nepravilno oblikovanim srcem.«

Biohibridna riba, izdelana iz človeških srčnih celic, plava kot utripajoče srce
Biohibridna riba, izdelana iz človeških srčnih celic, plava kot utripajoče srce.
fotografija: Michael Rosnach, Keel Yong Lee, Sung-Jin Park, Kevin Kit Parker/Cover Images/The Guardian

Parker je pred tem za NPR povedal, da znanstveniki sprva niso bili prepričani, kako dolgo bo jata umetnih ribic delovala, vendar so plavale več kot 100 dni.

Prijetno presenečenje, a opraviti bo treba še veliko dela

Za Guardian je povedal, da je bila ekipa prijetno presenečena. »Z repliciranjem biofizike srca v te ribe smo v teh celicah aktivirali različne procese, ki so namenjeni temu, da jim pomagajo ohranjati se,« je dejal. »Upamo, da bomo v našem naslednjem poskusu te celice in ta tkiva ohranili pri življenju veliko dlje kot štiri mesece in pol.«

Mišične celice v poskusu naj bi se z vadbo okrepile, kar je pozitiven pokazatelj, da bi to lahko uporabili pri zdravljenju srčnega popuščanja.

Parker je bil pred tem tudi del ekipe s Harvarda, ki je leta 2016 izdelala majhen robotski skled, ki so ga prav tako poganjale srčne celice podgane, ki so se ob izpostavljenosti svetlobi skrčile.

Kljub najnovejšemu izjemnemu razvoju Parker pravi, da bo treba opraviti še veliko dela. »Naučili smo se, kar smo se morali naučiti, izume smo prilagodili našim trenutnim prizadevanjem za razumevanje pediatričnih bolezni,« je dejal, »zdaj pa nadaljujemo in poskušamo zgraditi bolj zapleten model tridimenzionalnega morskega organizma z uporabo človeških srčnih celic in človeške srčne biofizike.«

Prejšnji članekOcena filma: Poročiva se
Naslednji članekOmrežje ASKfm na telefonih Huawei

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.