10 nasvetov za boljši spanec

Poletje je čas, ko nam vročina ponoči pogosto krati dober spanec. Marsikomu pa pregretost ne povzroča preglavic le v vročih poletnih dneh, temveč se s tovrstno nespečnostjo sooča vsakodnevno. Raziskave kažejo, da se optimalna temperatura za spanje giblje med 16°C in 20°C, sicer lahko pride do pregretosti telesa.

Se tudi tebi pogosto zgodi, da se kljub svežemu vremenu ponoči zbujaš v paniki, ker ti je prevroče? Ne glede na to, koliko odej se znebiš in koliko kosov oblačil odvržeš, pa še vedno ne moreš ohladiti telesa? Preberi si 10 namigov, kako lahko izboljšaš svoj spanec.

Nosi bombažna oblačila

Bombaž je najboljša rešitev za miren in udoben spanec. To vključuje pižamo, spodnje perilo in posteljnino. Ker je lahek in vpojen, ti bo vso noč pomagal ohranjati ustrezno temperaturo.

Izogibaj se tesnih oblačil

Tesna oblačila zmanjšajo pretok zraka, ki ga je deležno tvoje telo med spanjem. Poleg tega so narejena iz nehvaležnih materialov, ki telo še dodatno grejejo in ne ohlajajo. Ker se tesno prilegajo, lahko povzročijo tudi nesproščen občutek utesnjenosti med spanjem.

Vklopi ventilator

Dobro vemo, da ventilatorji zgolj mešajo zrak, ne pa tudi hladijo. Če pa jih postaviš na ustrezno mesto, lahko pomagajo pri črpanju vročega zraka iz prostora. Prihodnjič prisloni svoj ventilator ob okno. Tako bo iz sobe srkal vroč zrak ter ga potiskal ven skozi okno.

Poslužuj se trikov za dodatno hlajenje

Res je, da ventilator sam po sebi ne ohlaja zraka. Če pa predenj položiš pladenj s kockami ledu, bo rezultat popolnoma drugačen. Led bo znižal temperaturo, ventilator pa bo pihal prijetno svež zrak naravnost vate in tako pripomogel k lažjemu spancu.

Naredi prepih

Odpri vsa okna in naredi prepih. Če imaš v sobi le eno okno, si lahko pomagaš z ventilatorjem, ki ga postaviš nasproti odprtega okna. Z večjim številom ventilatorjev bo učinek še močnejši.

Privošči si hladno prho

Prvih nekaj sekund bo morda nekoliko hudo, vendar je hladna prha zelo dober način, da ohladiš telo. Poleg tega pripomore k izboljšanju imunskega sistema ter pospeši krvni obtok. Sodeč po raziskavah naj bi mrzla voda ugodno vplivala tudi na kožo in lase.

Uporabi hladen obkladek

Hladen obkladek je odlična rešitev, če ne zdržiš pod mrzlim tušem. Preprosto si ga lahko pripraviš tako, da termofor napolniš z mrzlo vodo ali navlaženo umivalno krpo za nekaj ur postaviš v zmrzovalnik. Tudi z improvizirano vrečko ledu ali zamrznjene zelenjave bo šlo.

Izklopi vse elektronske naprave

Vse, kar troši elektriko, sprošča toploto. Vklopljene naprave, kot so mobilni telefon, prenosnik ali tablica, lahko nepričakovano segrejejo prostor. Enako velja za vse vrste svetilk in nočnih lučk. Poskrbi, da nekaj ur pred spanjem v spalnici izklopiš vse tovrstne naprave.

Vlagaj v hladilno tehnologijo

V zadnjih letih smo bili priča razvoju precej neverjetnih produktov s hladilnim učinkom za lažji spanec. Svojo hladilno blazino ali hladilno vzmetnico si zdaj lahko priskrbiš že po ugodni ceni.

Spremeni svoje spalne navade

Če navadno deliš posteljo, si vsaj v najtoplejših nočeh morda omisli drugačno ureditev. Dodaten vir telesne toplote namreč učinkuje podobno kot električni radiator. Poskusiš lahko tudi s spremembo svojega položaja med spanjem. Če se postaviš v položaj orla z razprtimi krili, kar pomeni, da svoje okončine razširiš proti vsem štirim kotom postelje, se ti morda obeta nekoliko bolj mirna in prespana noč.

VIRPaylesspower.com
Prejšnji članekSony XZ3 prinaša zaobljeno gladkost za popolno vživetje
Naslednji članek5 preprostih pivskih iger

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.