5 preprostih navad, ki ti bodo spremenile življenje

Se ti zdi, da bi lahko od svojega časa na svetu imel več? Da vedno samo zapravljaš čas in čakaš, da mine dan? Ne ljubi se ti delat radikalnih sprememb, veš pa, da se trenutno ne počutiš najbolje? Spremembe je težko uvesti, še posebej, če smo na nekaj navajeni vse življenje. A včasih so spremembe dobre (in celo nujne). Če si želiš vsaj malo spremeniti življenje na bolje, uvedi v svojo rutino teh pet navad in razlika bo na dolgi rok vidna.

Vse je voda

Že filozof Tales je pravil, da je vse na svetu voda. In res je, voda je izjemno pomembna za človeka. Človek je sestavljen iz približno 60 % vode, zato njen učinek na telo ni zanemarljiv. Znanstveniki iz The U.S. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine pravijo, da bi ženske dnevno morale spiti 2,7 litrov vode, moški pa cel liter več, torej 3,7 litrov na dan. Res piješ dovolj? Dehidracija ima namreč lahko velik učinek na tvoje fizično in mentalno zdravje.kozarec vode

Sicer priporočena količina vode variira glede na različne faktorje, a dejstvo je, da večina ljudi pije premalo. S preprostimi navadami lahko to spremeniš.

  • Spij kozarec vode takoj ko vstaneš. Večer prej si na nočno omarico postavi velik kozarec vode. Ko se zbudiš, popij cel kozarec na mah in čutil boš razliko. Ne samo, da te bo voda zbudila, ampak boš tudi korak bliže svojemu dnevnemu cilju.
  • Spij kozarec vode pred vsakim obrokom. To je še en trik, kako lahko samega sebe pretentaš v pitje vode. Hkrati pa boš pretental tudi svoje telo, saj bo zaradi polnega želodca vode prej dobilo občutek sitosti in boš zato pojedel manj.
  • Piješ kavo? Ob vsaki skodelici kave popij še kozarec vode. Tako boš za silo splaknil usta in se ti na zobeh ne bo nabirala kavna usedlina, pa še telo ti bo hvaležno.bar in kava

Vzemi si 30 minut na dan zase

Kaj pa je pol ure v celem dnevu? Si že vrsto let govoriš, da bi rad začel z novim hobijem, pa nikoli nimaš časa? Si si zadal novoletno zaobljubo, da boš začel telovadit, pa še nisi?

V dnevu si vzemi 30 minut časa, ki naj bo namenjen samo zate. Je to morda takoj po kosilu? Navsezgodaj zjutraj ali od 19. do 19.30 zvečer? To ni pomembno, važno je, da si točno določiš časovni okvir in si »me time« zapišeš v urnik, kot da bi bila to tvoja obveznost.

dekle na makadamski potiV tem času popolnoma pozabi na vse obveznosti, izklopi mobitel ali obvestila in se v popolnosti posveti svojemu hobiju ali želji. Mogoče se ti zdi, da v pol ure na dan ne moreš dosti narediti, ampak v tednu se to nabere v 3,5 ure, kar znese približno 14 ur na mesec in 168 ur na leto (ob predpostavki, da ima mesec 4 tedne). Predstavljaj si, kaj vse bi lahko naredil v 168 urah!

Vedno imej na nočni omarici knjigo

Zvečer ne moraš spati in brskaš po spletu pozno v noč? Zagotovo si že slišal o negativnih učinkih modre svetlobe, ki jo oddajajo ekrani. Eden negativnih učinkov je tudi nespečnost. In tako se boš vedno vrtel v začaranem krogu.

tiktokČe imaš screen time dosti čez 2 uri, je to že preveč. Predstavljaj si, kaj vse bi lahko naredil z dodatnima dneva urama v dnevu! Eden izmed lažjih načinov, kako zmanjšati screen time pa je, da zvečer pol ure pred spanjem odložiš telefon. V tistih 30 minutah se ne bo zgodilo nič revolucionarnega, čemur bi moral nujno biti priča pred spanjem. Če ti bo sodelavec napisal mail, mu boš lahko brez slabe vesti odgovoril med tvojim delavnikom. Zato se pred spanjem raje posluži boljših navad, kot je na primer branje.dekle ki bere

Branje umirja in listanje po knjigi ima lahko terapevtski učinek. Če boš moral vsak večer znova brskati po knjižni polici za knjigo, je manjša verjetnost, da boš dejansko posegel po njej. Zato knjigo položi na nočno omarico in branje pred spanjem bo postalo rutina. Še lažje ti bo, če boš knjigo položil kar na vzglavnik. Tako pa res ne boš imel izgovorov, da ne bi posegel po njej.

Pravilo dveh minut

Nenehno odlašaš z opravili? Postavi si pravilo dveh minut. Če lahko stvar narediš v manj kot dveh minutah, jo naredi zdaj. Če ne, po dveh minutah prenehaj in zopet začni kdaj, ko boš bolj na volji. pralni stroj

Pravilo dveh minut je vsestransko. Nisi na volji za vadbo? Obleči se v športna oblačila, začni telovaditi za dve minuti in če se ti po dveh minutah res ne ljubi več, prenehaj. Moraš posesati stanovanje, ampak bi raje poležaval? Vzemi sesalec in sesaj dve minuti. Kaj pa sta dve minuti v celem dnevu? Velika možnost je, da boš po dveh minutah z aktivnostjo želel nadaljevati, saj je bil najtežji del (obleči športna oblačila, vzeti sesalec iz omare) že opravljen. S tem preprostim trikom se boš rešil marsikaterega opravila, ki bi ga drugače vlekel v nedogled.

Pred vsakim velikim nakupom počakaj 24 ur

Si tudi ti med karanteno končno uspel zmanjšati stroške, ampak te je premamilo spletno nakupovanje? Si sploh drzneš pogledati, na koliko black friday akcij si nasedel? Kolikokrat si oblekel tista nova oblačila, ki si jih kupil na online razprodaji? Čas je, da vzameš finance v svoje roke. računi

Če nečesa ne potrebuješ prav nujno, pred vsakim večjim nakupom počakaj vsaj 24 ur. Prespi, večkrat premisli in se odloči šele nato, ko mine razprodajna mrzlica. Vrtoglavi popusti in nenadne razprodaje nam velikokrat dajo občutek, da nekaj nujno potrebujemo, čeprav to sploh ni res. Pomisli, koliko bi lahko že privarčeval za naslednje potovanje, za avto, za vikend oddih … če ne bi tako brezglavo zapravljal in bi pred vsakim nakupom dvakrat premislil. No, zagotovo ne bi bil milijonar, ampak če konec leta potegneš črto, se pozna vsakih 50 evrov, ki jih zapravimo kar tako.

Naj bo 2021 resnično tvoje leto in leto, ko se boš vzel v roke in spremenil svoje navade. Majhne spremembe so namreč zlata vredne.

Prejšnji članekŽrtve Harveyja Weinsteina bodo dobile 17 milijonov evrov odškodnin
Naslednji članekPrihodnje leto se bo odvila prva komercialna odprava v vesolje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.