Žrtve Harveyja Weinsteina bodo dobile 17 milijonov evrov odškodnin

Harvey Weinstein, nekoč znan kot filmski producent, je zdaj znan le še kot spolni nadlegovalec. Ko so ga leta 2017 s pomočjo časopisa New York Times prve ženske obtožile nadlegovanja, so jim kmalu sledile še druge. Kmalu se je nabralo osemdeset primerov in tri leta kasneje je bil obtožen na 23 let zapora zaradi posilstva igralke Jesice Mann in spolnega napada na Miriam Haleyi. V procesu pa so nekatere ženske pristale na sodno poravnavo v višini 17 milijonov evrov.

Najmanj 500 tisoč dolarjev odškodnine na osebo

Harvey Weinstein, ki je za zapahi, in njegov brat Bob, sta imela v lasti podjetje The Weinstein Co. Ko sta (oziroma je Bob) razglasil bankrot podjetja zaradi obtožb in drugih afer, ga je kupilo drugo podjetje. Lantern Entertainment, ki je kasneje postalo Spyglass Media Group, je podjetje kupilo za 289 milijonov dolarjev.

Skoraj deset milijonov dolarjev so dobili bivši direktorji, vključno z Bobom Weinsteinom. Ameriško stečajno sodišče je odobrilo sodno poravnavo za žrtve Harveyja Weinsteina. Znesek v višini 17,1 milijona dolarjev se bo razdelil med več kot 50 upnic. Upnice z najhujšimi obtožbami bodo dobile poravnavo najmanj 500 tisoč dolarjev. Kot je povedala sodnica Mary Walrath, se je kar 83 odstotkov žrtev odločilo, da bodo s poravnavo dobile zaključek celotnega pregona. Osem jih je bilo proti, 39 pa za. Kako točno so se odločile preostale, še ni znano.

Pričakuje se še drugi del sodnega postopka

Za Weinsteina pa to še ni konec, saj je bil to le newyorški del sodbe. Čaka ga še losangelski del, kjer je obtožen več primerov posilstev in spolnih napadov. Trenutni del kazni preživlja v New Yorku, natančneje v popravni ustanovi Wende. Če smo še lani govorili o 80 obtožbah, zdaj govorimo skupno že o več kot sto obtožbah na račun spolnega nadlegovanja, posilstev in napadov.

Bankrot bivšega mogotca filmskega sveta
Bankrot bivšega mogotca filmskega sveta

Spomnimo, da je bila prav zgodba Mriam Haleyi tista, ki je sprožila največ ogorčenosti. Kot smo zapisali lansko leto, ko se je sojenje predatorju začelo:

»Prišla sem v njegovo sobo in ni minilo veliko časa, ko je začel z namigovanji na seks. Menstruacijo imam, to se ne bo zgodilo v nobenem primeru, sem mu rekla, ampak ni želel zavrnitve. Odvlekel me je v sobo, ki je izgledala otroška, z veliko risbami na steni. Skušala sem ga odriniti s sebe in zbežati, ampak mi ni uspelo. Bil je veliko močnejši od mene. Oralno me je posilil, ko sem imela menstruacijo. Odstranil mi je tampon. Bila sem ponižana in osramočena, postajalo mi je slabo in nisem hotela verjeti kaj se dogaja. »Ali se ti ne zdi, da sva si veliko bližje?« je rekel, ko je končal in se zvalil z mene.«

Odškodnina ni opravičilo za stvari, ki jih je storil

Eden od odvetnikov na strani žrtev, Paul Zumbro, je povedal, da za večino žrtev, ki so želele komentirati poravnavo, to ne predstavlja nič. Večini sta poravnava in zaporna kazen le majhen košček tega, kar jim je storil on. Vseeno pa je poudaril, da so zadovoljne s sojenjem in pravično obravnavo do vseh žrtev, ki jih je prizadel. Obenem pa napoveduje, da je to eden izmed največjih sodnih primerov spolnega nadlegovanja, ki bo postavil temelje pravice za vse preostale primere.

Urednik portala Student.si

VIRdailymail.com
Prejšnji članekAnksioznost, stres in depresija med pandemijo ter vloga socialne podpore
Naslednji članek5 preprostih navad, ki ti bodo spremenile življenje
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.