Akne

Se še spomniš aken in mozoljčkov po celotnem obrazu v času pubertete? S e ti zdi, da si skozi puberteto že prešel/ prešla, a nečista koža in mozoljčki pa so še vstali.

Tudi v času študija je skrb zase in za lepoto več kot pomembna. Ne le neprespane noči zaradi žurov ali učenja, tudi stresne situacije in nepravilna prehrana so lahko vzroki za nečisto kožo.

Spodaj boš našel/ našla nekaj preventivnih ukrepov da se mozolji  ne bodo več pojavljali, ali da že obstoječe mozolje uničiš:

  1. Redno umivanje obraza. Najpreprostejše in najcenejše čistilo je voda. Vsako jutro in vsak večer poskrbi, da si obraz dobro umiješ. Zelo priporočljivo si je na kožo nanesti še tonik( brez alkohola) in kremo. Krema je prav tako kot voda ena izmed osnovnih higienskih pripomočkov. Pozimi ščiti kožo pred mrazom , poleti  pa pred sončnimi žarki. Punce pa poskrbite, pa si pred spanjem vedno odstranite ličila.
  2. Redna prehrana. Verjetno si že slišal/a,  damastna in pretirano sladka hrana in tudi pijača povzročata nečistočo na koži in res je tako. Zato poskrbi za redno in ustrezno prehrano. U uživaj veliko zelenjave in sadja, saj boš z tem zaužil/a veliko vitaminov in mineralov, ki ti ne bodo koristil le pri čistoči kože, temveč te bodo tudi obvarovali pred virusi( ti okrepili imunski sistem).
  3. Dovolj gibanja na svežem zraku. Svež zrak in redna vadba telo in tudi kožo oskrbita z veliko  kisika in ti v telesu ˝povrneta˝svežino.
  4. Brez stresa. Vemo, da se vsakodnevnemu stresu ne moreš izogniti, a poskušaj živeti čim bolj umirjeno. Morda, ti bodo k temu pomagali meditacija, joga, pilates ali samo druženje s prijatelji, ogled kakšne komedije ali kaj drugega.

 

Tu je le nekaj nasvetov, ki ti lahko pomagajo preprečiti ali odpraviti nadležne mozolje. Č e pa so mozolji še vedno prisotni kljub naštetim ukrepom ali pa jih je čezdalje več, se posvetuj z svojim osebnim zdravnikom ali dermatologom.

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.