Čokolada

Ja ta sladka razvada, ki jo (skoraj) vsi obožujemo. Nedvomno je čokolada kraljica med sladkarijami.

Zaradi njene mehkobe in izrazitega okusa je čokolada nekaj, kar imajo vsi radi, celo bogovi, saj je strokovno ime kakavovca, ki je temeljna sestavina te pregrehe, božja hrana (theobroma cacao).

Spodaj boš našel/ našla nekaj POZITIVNIH učinkov, dejtev  in zanimivih stvari o čokoladi.

-Nedvomno je čokolada pomembna sestavina naše prehrane, vir energije in zdravilo. Verjeli ali ne, v čokoladi se skriva približno 400 različnih kemijskih spojin, med drugim tudi flavonoidi, antioksidanti pa tudi psihoaktivne snovi (kofein, serotonin, triptofan itd. ).

Kakav (v čokoladi) vsebuje protibakterijsko snov, ki preprečuje gnilobo zob (karies).

-Čokolada je bila od nekdaj znana kot afrodiziak. Spodbuja tvorbo in aktivnost feniletilamina, ki ga poznamo kot ljubezensko kemikalijo.

-Čokolada vsebuje številne vitamine in minerale, ki jih organizem nujno potrebuje. Kakavov prah je vir železa, bakra in magnezija; v beli in mlečni čokoladi pa je več kalcija

-Čokoladno mleko je idealen obrok po treningu, saj vsebuje odlično razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami za dobro regeneracijo telesa.

-Švica, Avstrija, Nemčija, Irska in Norveška so evropske države z največjo porabo čokolade.

Tu je le nekaj dejste , da si boš lahko čokolado privoščil/a brez slabe vesti. Če pa si želiš doživeti eno ali večdnevno  čokoladno doživetje., se lahko odpraviš v muzeje čokolade.( Kölnski muzej čokolade v Köln, Nemčija,  Museo Storico Perugina v Perugia, Italija, Schokomuseum na Dunaj, Avstrija, Choco-Story Chocolate Museum v Brugge, Belgija,…)

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.