Brez komarjev, prosim!

Čeprav kri sesajo zgolj samice komarjev, je teh pikajočih nadlog v poletnem času čisto preveč! Komarji so razširjeni skoraj po vsem svetu in samo v Evropi jih živi več kot 120 vrst. V zadnjih letih so zaradi globalnih podnebnih sprememb k nam prišli tigrasti komarji, ki izvirajo iz Azije in so v primerjavi z avtohtonimi vrstami odpornejši in nevarnejši. Kaj lahko storiš v boju proti komarjem to poletje?

Odvzemi jim vodo, nastavi rastlinske bojevnike in mrežo!

Komarji se razmnožujejo tako, da samice v vodo odlagajo ličinke, iz njih pa se že po nekaj dneh razvijejo komarji. Ličinke za razvoj potrebujejo stoječo vodo in tisti prazen cvetlični lonček na tvoji okenski polici bo več kot zadostoval za to. Najprej poskrbi, da v bližini tvojega doma ni stoječe vode (prazna korita, gume, ponjave, zalivalke). Posadiš lahko kakšno rastlino, ki komarjem ni ravno najprijetnejša. Mednje spadajo žajbelj, rožmarin, šetraj, timijan, meta, melisa, bazilika in koper. Doma pa ne pozabi tudi na mrežo na oknih, ki ti bo omogočila brezskrbno poslušanje čričkov v dolgih poletnih nočeh.

Med zelišči, ki odganjajo komarje je tudi bazilika.
Med zelišči, ki odganjajo komarje, je tudi bazilika.

Ne pusti jim na piknik!

Rešitve v obliki mobilne aplikacije ali zapestnice žal ni. Nekatere raziskave navajajo, da so tudi sveče z vonjem po citrusih precej neuporabne. Poskusiš lahko še z ultravijolično lučko, ki komarje privablja in jih ob kontaktu scvre, ali z napravo, ki komarje privablja z ultrazvokom, čeprav tudi pri teh napravah ni raziskav, ki bi konkretno potrdile njihovo učinkovitost. Ostanejo ti še dobri stari repelenti oziroma spreji za telo, ki po raziskavah Zveze potrošnikov Slovenije še vedno zasedajo prvo mesto v učinkovitosti pri boju proti komarjem. Najbolj zanesljivi učinkovini v sprejih naj bi bili DEET in PMD (obe učinkovini najdemo v olju limonovega evkaliptusa). Sicer je bilo okoli DEET-a veliko govora o njegovi škodljivosti, a če ga uporabljaš v skladu z navodili, je pretirana skrb odveč.

Pred komarji se zaščiti s spreji.
Pred komarji se zaščiti s spreji.

Naj ti ne popikajo dopusta!

Če potuješ v tople kraje, je najbolje, da se o nadležnih in nevarnih komarjih pozanimaš dovolj zgodaj in se opremiš s primerno zaščito. Spreji in drugi repelenti, ki so na voljo pri nas, ti v toplih krajih morda ne bodo pomagali, zato je najbolje, da jih kupiš na končni destinaciji. Ne pozabi na dolga oblačila.

Zakaj komarji za žrtev izberejo prav tebe?

To se sprašujejo tudi znanstveniki po vsem svetu in da bi kar se da jasno odgovorili na to vprašanje, so opravili že cel kup raziskav. Prišli so do zanimivih spoznanj:

  • Komarji svoje žrtve izbirajo na podlagi količine izdihanega CO2 in oddane toplote. Tako naj bi prej napadli močnejše, večje, športno aktivne osebe in nosečnice.
  • Pikom naj bi bili bolj izpostavljeni ljudje, ki so oblečeni v temnejša oblačila.
  • Komarje privlačijo bakterije na koži, vonj mlečne kisline in acetona, ki ga izdihavamo, ter estradiol kot stranski produkt estrogena (zato komarji praviloma pogosteje pikajo ženske).
  • Ljudje s krvno skupino 0 naj bi komarje privlačili bolj kot tisti s krvno skupino A.
  • Ljudje, ki spijejo pivo, so komarjem privlačnejša žrtev.
  • Ljudje, ki imajo v krvi višje ravni holesterola ali steroidov, so komarjem privlačnejši za napad.
  • V času polne lune so komarji kar do 500-krat bolj dejavni in takrat pade tudi največ žrtev.
Prejšnji članekAli se Igra prestolov vrača na male ekrane?
Naslednji članekPrekomerni turizem – najhujša epidemija do sedaj?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.