Diabetes, mora sodobnosti

V okviru neprofitnega in prostovoljnega projekta Gaster Felix, ki deluje znotraj Društva študentov medicine Slovenije, smo se sodelujoči v tem projektu odločili za svoj prispevek k zdravju študentov – preko serije člankov vas bomo s kvalitetnimi in preverjenimi informacijami seznanili z zdravim načinom prehranjevanja in mogočimi negativnostmi, ki so povezane s hrano.


Žene nas prepričanje, da je uravnotežena prehrana pomemben del zdravega življenja, zato želimo o njej izobraziti širšo javnost. Naši cilji so znižati odstotek populacije s previsoko telesno težo in izobraževati o omejitvah pri prehranjevanju, ki jih zahtevajo določene bolezni. Eden izmed pomembnejših ciljev je tudi poučevanje na temo diabetesa in zato na svetovni dan te bolezni, 14. novembra, vsako leto organiziramo večji dogodek v centru Ljubljane, kjer mimoidoče osveščamo o sladkorni bolezni in izvajamo meritve krvnega sladkorja. Danes vam torej ponujamo uvid v življenje diabetikov.


Diabetes je resno zdravstveno stanje, pri katerem je raven sladkorja (glukoze) v krvi previsoka in je telo ne more pravilno uporabiti. Pri razumevanju diabetesa moramo poznati hormon insulin, ki nastaja v trebušni slinavki in se izloča po hranjenju ter znižuje koncentracijo glukoze v krvi; omogoča ji vstop v celice, kjer se lahko uporabi kot gorivo za proizvajanje energije. Če sladkorne bolezni ne zdravimo, lahko to vodi v serijo zapletov. Previsok krvni sladkor z leti okvari žilje in povzroča možgansko ter srčno kap, ledvično odpoved, slepoto, okvaro živcev in lahko skupaj z okvaro žilja nog privede do amputacije.


Tip 1 in tip 2

Poznamo dva tipa diabetesa, katerih vzrok nastanka je različen, skupna pa jima je previsoka koncentracija glukoze v krvi. Diabetes tipa 1 je avtoimunska bolezen, ki se pojavi že v mladosti, načeloma do 30. leta starosti. Telo napada lastne celice, ki proizvajajo insulin, in posledično se zato hormon ne proizvaja, oziroma se proizvaja v manjših količinah. To povzroči, da se koncentracija glukoze v krvi zviša, kar zdravimo z injekcijami insulina od pojava bolezni do konca življenja. Simptomi so žeja, utrujenost, izguba teže in potreba po pogostem odvajanju vode. Ta tip ima okoli 10 % ljudi z diabetesom.

Pri diabetesu tipa 2 gre za odpor na delovanje insulina in tudi njegovo zmanjšano izločanje, kar ponovno vodi v zvišane koncentracije glukoze v krvi. Vzroke za pojav tega tipa sladkorne bolezni poznamo. Pojavnost se lahko prepreči z zdravim življenjskim slogom. Bolezen se v večini primerov pojavi po 40. letu starosti, vendar je vedno pogostejša že med mladimi. Za zdravljenje zadoščajo dieta in antidiabetične tablete, kasneje je potrebno tudi zdravljenje z injekcijami insulina. Pogosto se priporoča izguba telesne teže in prenehanje kajenja, saj k nastanku bolezni pripomorejo: previsoka telesna teža in s tem povezano nezdravo prehranjevanje, premalo gibanja, stresno življenje … Znano je, da določena bolezenska stanja vplivajo na nastanek bolezni, na primer metabolični sindrom in mejna bazalna glikemija.


Vabimo vas k všečkanju projekta Gaster Felix na Facebooku in Instagramu, kjer med drugim redno objavljamo zdrave in okusne ideje za jedi, kot so ovseni kosmiči z borovnicami in kokosovim čipsom, ali pa recimo rižota z bučo hokaido, porom, peteršiljem in feta sirom. Lačni?Ana Jurečič,

Gaster Felix

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.