Študentom gre najbolje v Nemčiji

Learning languages concept - green backpack, flags of Spain, France, Great Britain and other countries, books and school supplies on the background of the blackboard
Foto: VeranoVerde iz iStock

Najnovejša raziskava o študiju v evropskih državah kaže, da je za tuje študente glede na izobraževalni sistem, stroške bivanja ter kakovost življenja in oblikovanje kariere najbolj privlačna Nemčija.

Med 30 državami se na vrh uvrščajo še Velika Britanija, Nizozemska in Švedska, Slovenija pa na lestvici zaseda predzadnje mesto.

Izobraževanje, stroški ter življenje in kariera so bile torej tri dimenzije, po katerih so v raziskavi Study.EU ocenjevali 30 evropskih držav. Nemčija je dosegla največ točk predvsem na račun kakovostnega izobraževalnega sistema na uglednih univerzah. Velik akademski ugled uživa tudi Velika Britanija, ki pa se je obenem izkazala za državo, kjer so stroški bivanja največji. Študij je najcenejši v vzhodnih in jugovzhodnih evropskih državah – na Madžarskem, v Srbiji, na Poljskem, v Romuniji in Turčiji, a kot ugotavlja raziskava, je v teh državah kakovost izobraževanja solidna oz. povprečna. Med desetimi državami, ki se po vseh kategorijah uvrščajo na vrh, se na lestvico z “nizkimi” stroški uvrščata le Nemčija in Francija, ampak le zato, ker je študij v teh dveh državah navadno brezplačen tudi za Neevropejce.

Povprečni letni stroški bivanja, vključno s šolninami, se po navedbah raziskave gibajo med 6200 evri na Madžarskem in Poljskem ter 10.000 evri v Franciji. To velja za države, kjer so stroški najugodnejši, če upoštevamo, da je Madžarska prva na lestvici, Francija pa deseta.

V Veliki Britaniji, ki se, kot že rečeno, skupno uvršča na drugo mesto, a je na lestvici stroškov pri repu, je kakovost življenja najboljša, ugotavlja raziskava. Študenti, ki zaključijo študij na Otoku, imajo kasneje tudi več sreče na trgu dela in boljše pogoje za oblikovanje svoje kariere. Velika Britanija je zato privlačna ne le za tuje študente, ampak tudi za druge, ki iščejo karierne in poslovne priložnosti. Z visoko kakovostjo življenja in prostimi delovnimi mesti za tujce se ponašajo še skandinavske države, med katerimi sta na vrhu Norveška in Islandija. Visok življenjski standard v državah torej praviloma pomeni tudi večjo kakovost življenja.

Osrednja Evropa sicer postaja čedalje bolj privlačna za tuje študente, saj jih k temu, kot navaja raziskava, silijo velike spremembe v Evropi in svetu. Novi ameriški predsednik Donald Trump tako študente odvrača od študija v ZDA, prav tako še ni čisto jasno, kaj bo prinesel brexit. V naslednjih letih se bo kakovost izobraževanja v evropskih državah okrepila, v osrednji Evropi bo na primer naraslo število študijskih programov v angleškem jeziku, še napoveduje raziskava. Study.EU je sicer organizacija s sedežem v Hamburgu, ki služi kot pomoč tako univerzam kot študentom po Evropi. S številnimi informacijami in raziskavami študente predvsem usmerja na akademski poti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.