Ena kava na dan odžene srčne bolezni stran

Koliko kave si spil med izpitnim obdobjem? Nekateri se jo v strahu pred srčnimi težavami izogibajo, saj pospeši srčni utrip. A nova raziskava kaže, da je uživanje kave celo priporočljivo tako za zdrave posameznike, kot ljudi s srčnimi boleznimi. Pitje kave na posameznike ni imelo nikakršnega učinka ali pa je celo koristilo zdravju srca.

Podatki, uporabljeni v raziskavi, so vključevali več kot pol milijona ljudi, ki so jih spremljali vsaj 10 let. Raziskovalce je zanimala povezava med številom skodelic kave, popitih v dnevu, in težavami s srčnim ritmom (aritmijami).

Poleg spoznanja, da kava ne povečuje možnosti srčnih bolezni in smrtnosti, so ugotovili, da izbira brezkofeinske kave ne prinaša nobene prednosti v primerjavi z običajno kavo na področju zdravja srčno-žilnega sistema. Pozitivni učinki pitja kave so bili najbolj izraziti pri posameznikih, ki so dnevno popili dve do tri skodelice kave.Tri skodelice kave z vzorcem

Ugotovitve so pomembne, saj trenutno večina zdravnikov bolnikom s srčno-žilnimi boleznimi odsvetuje pitje kave. Ljudje se ji v strahu pred dodatnimi težavami pogosto popolnoma odpovejo, kar naj ne bi bilo potrebno.

Čeprav ljudje kavo pogosto enačijo s kofeinom, so učinki kave odvisni še od mnogih drugih spojin. Kavna zrna namreč vsebujejo več kot 100 biološko aktivnih spojin. Te lahko zmanjšajo oksidativni stres in vnetja, izboljšajo občutljivost na inzulin, pospešijo metabolizem, zmanjšajo absorpcijo maščob in blokirajo receptorje, ki so vključeni pri aritmijah srca.

Kavo torej lahko brez skrbi piješ še naprej. Vendar raziskovalci vseeno svetujejo, da količine ne povečaš nad tri skodelice dnevno, predvsem, če se po pitju kave počutiš neprijetno in nervozno.

Prejšnji članekUsposabljanje za mlade v Turčiji
Naslednji članekVolitve 2022 – LMŠ: »Slovenija potrebuje visoko šolstvo, ki se zmore in zna hitro odzvati na dinamične spremembe in potrebe.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.