Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

Dve roki držita menstrualno skodelico

Od 20. do 26. januarja poteka evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. V Sloveniji je v primerjavi z drugimi evropskimi državami delež obolelih za rakom majhen. To pa je zasluga učinkovitega presejalnega programa Zora.

Gotovo si že dobila pošto z oranžno zgibanko, ki te je povabila na pregled h ginekologu. Za razliko od ostalih reklam je to zelo koristna pošta. Če namreč redno hodiš na preglede, kjer ti vzamejo bris, lahko kakršnekoli spremembe hitro zaznavajo in primerno zdravijo.

Oboževala boš mojega ginekologa. Zelo majhne roke ima.

V Sloveniji je omogočeno brezplačno cepljenje deklic proti okužbam s HPV, kar je treba izkoristiti. Lani se je precepljenost deklic povišala in približala 60 %, kar je odlično. Cilj pa je seveda, da bi vse manj deklic in žensk zbolelo za to obliko raka.

Delež obolelih se stalno zmanjšuje. Razlog za to je cepljenje in redni pregledi pri ginekologu. Ženske, ki redno hodijo na pregledovalne programe, imajo namreč kar 70-90 % manjšo možnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom.

Čisto lahko je.

Nobena ne uživa v pregledih pri ginekologu, so pa nujno zlo. Tako da vzemi to kot »nežen« opomin in se prijavi na pregled. Vredno je potrpeti in poskrbeti, da ostaneš zdrava.

Katja Stojić

Urednica revije Študent

VIRPortal GOV.SI
Prejšnji članekKartonaste postelje na OI v Tokyu: bodo zdržale nočne aktivnosti olimpijcev?
Naslednji članekAntiValentinovo ni anti ljubezen
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.