Grozdje

Grozdje je sadje, ki raste na vinski trti. Uživamo ga presnega, iz njega lahko pripravimo sok, če ga sprešamo in pustimo vreti, pa nastane mošt ter po nadaljevanju alkoholnega vretja in filtriranju vino.
Grozdje je belo (v resnici rumenkasto ali rumeno-zeleno) ali rdeče (v resnici temno modro, rubinasto-vijolično ali rdečkasto modro). Različne sorte trte dajejo grozdje različnega okusa in posledično različna vina. Grozdje brez pešk vsebuje manj tanina kot grozdje s peškami, zato ga lažje jemo. Sodi med najstarejše vrste sadja. Dokazano je, da so grozdje na Kavkazu gojili že v kameni dobi.

Vir zdravja
Grozdje vsebuje izredno dragocene sestavine, kot na primer grozdni sladkor, ki hitro preide v kri in nam daje energijo, pomembne minerale (kalij, kalcij, fosfor), beljakovine, sadne kisline, aromatične substance, vitamine skupine B in vitamin C. Hranilna vrednost 100 g namiznega grozdja ima 72 kalorij ali 301 kJ. Bogato zastopani minerali v grozdju predstavljajo nepogrešljivo hrano za živce, možgane, zobovje in kosti. Grozdje spodbuja delovanje črevesja in ledvic ter učinkovito deluje proti kopičenju sečne kisline, putiki, arteriosklerozi in drugim zdravstvenim težavam. Deluje tudi čistilno, zato je pogosto sestavni del kur za zmanjševanje telesne teže.

Razlogi, da si privoščite čim več grozdja
Grozdje je neverjeten izvor hranljivih snovi, ki so pomembne za naše telo. V primerjavi z ostalim sadjem je grozdje prava super hrana polna vitaminov, mineralov in snovi, ki naše telo hranijo in pomlajujejo. Za kaj vse je dobro grozdje:
• detoksificira in čisti organizem ter pospešuje hujšanje,
• zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter raka,
• je izvor vitamina A, B, B6 in folne kisline,
• vsebuje pterostilbene, ki zmanjšujejo holesterol in trigliceride,
• v grozdju se nahajajo pomembni minerali, kot so kalcij, fosfor, magnezij, železo, selen, baker, mangan in cink,
• grozdje je izvrsten izvor energije in popravlja krvno sliko,
• grozdni sok se priporoča ob kroničnem zaprtju, revmatizmu, boleznih kože in jetrih,
• zmanjšuje zakisanost telesa ter iz telesa čisti kislino, pomaga pa tudi mehurju,
• študije so dokazale, da imajo grozdni sok, črno vino in rozini antivirusno delovanje, posebej uspešno pri polivirusih in virusu herpesa simplex,
• pomaga pri zmanjševanju zgoščevanja krvi.

Opozorilo
Grozdnega soka ne uživajte, če imate čir na želodcu, diabetes ali koitis. Grozdje nikoli ne mešajte z mlekom, kumaricami, dinjo, ribo, pivom, mineralno vodo in olivami. Če imate pokvarjen zob, bo grozdje ali grozdni sok pospešilo krvavenje.

Pravilno shranjevanje
Grozdje lahko hranimo v hladilniku pri temperaturi 4 stopinje Celzija do dva tedna. Grozdje uporabljamo predvsem za presno uživanje, kot dodatek sadnim solatam, kot dekoracijo za sirove plošče in kot nadev za sadne torte.
Grozdje se obira jeseni. Pri grozdju morate paziti, da je grozd zdrav, lepe barve ter enakomerno zrel. Če želite grozdje dlje časa imeti sveže, ga morate razporediti na široke pladnje. Zrak mora med grozdjem krožiti in tako se ohrani zelo dolgo časa. Če je grozdje zelo zrelo, ga shranjujte v hladilniku. Denite ga v hermetično zaprto posodo ali vrečko. Iz hladilnika ga vzemite vsaj pol ure pred uživanjem.
Grozdje pa lahko ohranite tudi tako, da prerežete grozde na pol in jih očistite pešk, skuhajte 10 g sladkorja na 1dl vode in s tem sirupom prelijte razkoščičene grozde. Ohladite jih in jih denite v hermetično posodo ali zamrzovalnik. V zamrzovalniku bo tako pripravljeno grozdje zdržalo tudi 9 mesecev.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.