Imunski sistem: ga poznamo?

Imunski sistem je eden najpomembnejših nosilcev našega zdravja. Poleg živčnega sistema je najbolj zapleteno omrežje v telesu. Ni omejen le na en sam organ, ampak deluje kot »mobilna akcijska skupina«. Pravimo mu tudi lastni obrambni sistem telesa. Ščiti nas pred tujimi organizmi, kot so virusi in bakterije, ter neuporabnimi celicami.

Obramba pred tujki
Naše telo ogrožajo različne tuje snovi oziroma organizmi (patogeni), ki povzročajo bolezni. Obrambna sposobnost organizma je odvisna od imunskega sistema, ki prepoznava in uničuje telesu škodljive snovi. V bistvu je to naš »skrivnostni jaz«, katerega delovanja sicer ne čutimo, občutimo le posledice, ko ne deluje pravilno. Spoznavamo ga le posredno, z opazovanjem samega sebe, svojega telesa, zdravja in bolezni ter zmogljivosti. Pri večini ljudi opravlja svojo nalogo učinkovito. Ko je oslabljen, pa se telo težje bori proti škodljivim snovem in postane bolj občutljivo za okužbe, zaradi česar pogosteje zbolevamo, okužbe so bolj zapletene in zdravljenje traja dlje časa.

Kako je sestavljen
Imunski sistem oblikuje več kot sto milijonov imunskih celic in zapleten sestav organov, celic in molekul. Strokovno rečeno ga sestavljajo limfatični organi (limfne kapilare in žile ter bezgavke), limfociti, imunoglobulini, citokini in sistem komplementa. Ima nalogo, da brani telo pred vdorom mikrobov in da uničuje tujke, ki se uspejo prebiti vanj. Njegovo delovanje je zapleteno, vendar ima preprosto strategijo, sovražnika mora prepoznati, aktivirati obrambne celice in ga napasti. Najpomembnejše celice so bele krvne celice, katerih je več vrst in imajo različne vloge. Ene izmed njih so velike bele krvne celice, t. i. makrofagi, ki požirajo mikrobe, tujke in druge snovi, kar se strokovno imenuje fagocitoza.
Mikroskopska slika kapljice krvi zdravega človeka nam pove, da se v njej nahaja 99 % rdečih in 1 % belih krvnih telesc. Njihova naloga je oprezanje za sovražnikom. Ko ga odkrijejo, ga čim prej uničijo. Limfociti B proizvajajo protitelesa, ki zelo natančno nevtralizirajo posamezne antigene ali tuje celice.
Dnevno smo izpostavljeni številnim povzročiteljem, proti katerim se imunski sistem učinkovito bori. Prvo zaščitno steno tvorita koža in sluznica. Obrambna funkcija se okrepi s tem, ko imunske celice tvorijo obrambne snovi v sluzi, slini in solzah. Če povzročitelj prodre skozi to prvo prepreko, stopi okrepljen specifični in nespecifični imunski sistem v akcijo.

Imunski sistem slabijo:
• nezdravo življenje, kajenje in pitje večjih količin alkohola,
• nezdrava prehrana,
• dolgotrajno zdravljenje z antibiotiki,
• stres,
• stradanje,
• delo v neustreznih ekoloških razmerah.
Znaki oslabljenega imunskega sistema so mastni ali suhi lasje, izpadanje las, bolečine, utrujenost, zamašen nos, izcedek iz nosa, krhki in lomljivi nohti, obdobja moči in nemoči, depresija, občutljivost itd.

In kako lahko imunski sistem okrepimo?
– zdravo življenje
– dovolj spanja
– gibanje na svežem zraku
– ukvarjanje s športom
– uravnotežena prehrana
– izogibanje virusom
– skrb za higieno

Naravna zdravila za krepitev imunskega sistema, ki delujejo podobno kot antibiotiki:
– ameriški slamnik, aktivira različne dele imunskega sistema,
– ozkolistni trpotec,
– preraslolistna konjska griva,
– velika kapucinka.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.