Kaj je Tourettov sindrom, s katerim se bori tudi znani pevec Lewis Capaldi?

Lewis Capaldi je dokaz, da je Tourettov sindrom mogoče diagnosticirati tudi v odrasli dobi
Lewis Capaldi je dokaz, da je Tourettov sindrom mogoče diagnosticirati tudi v odrasli dobi Foto: on Global News

Verjetno si se že kdaj srečal z osebo, ki ima motnjo tikov. To kompleksno nevrološko stanje močno vpliva na življenje posameznika, saj ti nenadni in nenadzorovani gibi predstavljajo velik izziv. Z motnjo tikov, natančneje Tourettovim sindromom, se spopada tudi znani pevec Lewis Capaldi. Zakaj je bila diagnoza pri škotskem pevcu posebnost in kaj zares je Tourettov sindrom?

Motnje tikov

Tiki se kažejo v nenadzorovanih telesnih gibih ali glasovih. Pri motoričnih tikih gre pogosto za skomig z rameni, udarjanje s prstom ali pa za pačenje obraza. Včasih pa so lahko tiki bolj zapleteni in se kažejo pri nenavadnem načinu hoje. Glasovni tiki se kažejo kot godrnjanje in odkašljevanje, ali pa je to izgovarjanje kakšne besede. Lahko se pojavlja izgovarjanje specifičnih besed ali ponavljanje besed, ki jih izrečejo drugi.

Se tikom lahko izognemo?

tourette syndrome, epilepsy, adhd
Foto: geralt iz Pixabay

Tiki niso prostovoljni, a jih včasih lahko potlačimo, in so pogostejši, kot si morda mislimo, saj jih kdaj doživi kar vsak peti otrok. Dobra novica pa je, da približno tretjina tikov v celoti izgine. Pri tretjini tikov postopoma pride do izboljšave, običajno brez zdravljenja, ki je sicer mogoče, a pogosto ni potrebno. Žal pa so tiki lahko tudi trajni, tako je namreč pri tretjini ljudi.

Kaj je Tourettov sindrom?

Motorični in glasovni tiki, ki trajajo več kot eno leto in se začnejo v otroštvu, so navadno znaki Tourettovega sindroma. Sindrom naj bi imel vsak 162. otrok in je kar štirikrat pogostejši pri dečkih kot pri deklicah.

Kaj povzroča Tourettov sindrom?

Še vedno ni natančno znano, kaj točno naj bi povzročilo Tourettov sindrom, a najverjetneje nastane zaradi genetskih dejavnikov, kljub temu pa imajo vlogo tudi okoljski in psihološki dejavniki. Stres, utrujenost in razburjenje lahko namreč nekoliko poslabšajo tike. Pri mnogih otrocih pa Tourettov sindrom nastopi v paru z motnjo pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD) ali obsesivno kompulzivno motnjo (OKM).

Zanimiva dejstva o Tourettovem sindromu

Anti-neuronal antibodies, anti-basal ganglia antibodies. 3D illustration shows immunoglobulins attacking neurons in the dorsal striatum of human brain. They are found in post-rheumatic fever chorea
Foto: Dr_Microbe iz iStock

Tiki, ki jih imajo osebe s Tourettovim sindromom, so lahko preprosti ali kompleksni. Kot preprost tik lahko označimo mežikanje, med tem ko kompleksni tiki vključujejo več delov telesa in se lahko pojavljajo v ponavljajočih se vzorcih, kot je kimanje z glavo med kriljenjem z rokami, ki se konča s skokom. Tiki pa se spreminjajo skozi človekovo življenje, zato so lahko tiki, ki jih ima oseba v otroštvu, povsem drugačni, kot jih ima v najstniških letih. Zanimivo je predvsem dejstvo, da se posamezniki s Tourettovim sindromom zavedajo »potrebe« po tiku, vedo namreč, kdaj bo do tika prišlo. Občutek je podoben tistemu, ki ga imamo pri kihanju ali srbenju. Prihaja do kopičenja napetosti, pritiska ali energije. Tik je namreč sredstvo za sprostitev oziroma razbremenitev napetosti.

Življenje s Tourettovim sindromom

»Že kot otrok sem vedel, da nekaj ni v redu. Spuščal sem te čudne zvoke in nenadzorovano kimal z glavo,« je o spopadanju s Tourettovim sindromom spregovoril Patrick, ki so mu sindrom diagnosticirali, ko je bil star 10 let. »Ko sem bil v javnosti, me je nenehno spremljala skrb. Ali bodo strmeli? Bodo kaj rekli?«. Zaskrbljenost pa ga je pozneje vodila v depresijo in anksioznost. Sčasoma se je s svojo diagnozo sprijaznil in se naučil, da mnenje ljudi, ki ga ne poznajo, zares ni pomembno.

Diagnoza Tourettovega sindroma

Če sumiš, da bi lahko imel Tourettov sindrom, se odpravi k nevrologu in psihologu, ki ti lahko podata mnenje o tem, ali gre za nevrološko težavo, ti svetuje nevrokirurg Sheng-fu Larry Lo.

Kako zdraviti Tourettov sindrom?

Žal zdravilo za tike ne obstaja, a na srečo poznamo načine, s katerimi so le-ti manj pogosti in lažje obvladljivi. Zelo učinkovita je lahko vedenjska terapija za tike ali CBIT. Takšen pristop vključuje usposabljanje osebe za prepoznavanje, kdaj se bo tik zgodil. Takrat naj oseba uporabi drugačen odziv, ki je družbeno bolj sprejemljiv. Moteči gib se lahko zamenja z globokim dihanjem ali pa z gibom, ki je bolj subtilen. Če pristop CBIT ni mogoč ali pa osebi ne koristi, se ji lahko predpišejo zdravila, a običajno niso potrebna.

Zakaj je diagnoza Tourettovega sindroma pri Lewisu Capaldiju posebnost?

Lewis Capaldi sredi koncerta v Manchester Areni, ki ga je prekinil zaradi težav
Lewis Capaldi sredi koncerta v Manchester Areni, ki ga je prekinil zaradi težav Foto: Shirlaine Forrest on billboard

Tourettov sindrom običajno nastopi med 2. in 15. letom starosti in se pozneje v adolescenci oziroma v odrasli dobi izboljša ali popolnoma izgine, a ni vedno tako. Znani pevec Lewis Capaldi je dokaz, da je Tourettov sindrom mogoče diagnosticirati tudi v odrasli dobi. Capaldi je namreč leta 2022 javnosti razkril, da se tudi sam spoprijema s sindromom.

Kako se Capaldi spopada s sindromom?

Pevec je bil tako rekoč prisiljen oznaniti, da trpi za Tourettovim sindromom, saj so se zaradi njegovih tikov sprožile govorice, da naj bi užival droge. Capaldi je tako razkril tudi, da je v ramo, ki se je zaradi njegovih tikov pogosto premikala, dobil injekcije botoksa. »Izgleda huje, kot zares je,« še poudarja pevec, ko govori o tikih, ki se pojavljajo predvsem, ko je navdušen, ali je pod pritiskom.

Pevec je zaradi neobvladljivih tikov prekinil nastop

Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek pevca, ki na svojem koncertu doživlja epizodo Tourettovega sindroma. Med nastopom v Glastonburyju so njegovi tiki postajali tako neobvladljivi, da pevec ni mogel več nadzorovati svojega glasu, zato svojega nastopa ni mogel dokončati. V tistem trenutku so mu na pomoč priskočili oboževalci, ki so namesto njega dokončali pesem, in tako pevcu, ki se je znašel v zagati, pokazali podporo.

Lewis se je odločil, da si vzame premor

Capaldi je s svojimi sledilci na Instagramu in Twitterju delil sporočilo, kjer je oznanil, da si bo vzel premor od nastopanja. »Resnica je, da se še vedno učim prilagajati vplivu Tourettovega sindroma,« je napisal pevec, po tem, ko se je svojim oboževalcem zahvalil za podporo med nastopom v Glastonburyju, kjer je postalo očitno, da mora pevec več časa posvetiti svojemu duševnemu in fizičnemu zdravju. Le tako bo namreč še dolgo lahko počel vse, kar ima rad, je v nadaljevanju zapisal pevec, po tem, ko je odpovedal nekaj nastopov, da bi poskrbel za svoje zdravje. Lewis je v svojem dokumentarnem filmu, How I’m Feeling Now, razkril, da se bori tudi z depresijo in anksioznostjo. »Počutim se, kot da tekmujem s časom, da bi uredil svoje mentalno zdravje,« priznava pevec v svojem dokumentarcu.

Junior novinar

Prejšnji članekPolitični mir ni trajal dolgo: »Poplave so naravna nesreča. Golobova vlada pa je nacionalna nesreča in sramota hkrati.«
Naslednji članekNajboljše aplikacije za izboljšanje produktivnosti

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.