Kako hitreje zaspati

Handsome young man sleeping in bed at home
Foto: DeanDrobot iz iStock

Gledanje v zrak, štetje ovc in neprestano gledanje na uro. Kaj storiti, ko ti »triki« odpovejo?

Znižaj temperaturo v sobi

Med spanjem se temperatura našega telesa zniža, toplejše pa postanejo naše roke in noge. Če imaš v sobi previsoko temperaturo, boš težje zaspal, zato pozimi zapri radiator, poleti pa vklopi klimo ali odpri okno. Temperatura med 15 in 23 stopinj Celzija naj bi bila optimalna za dober spanec. Prav tako pomaga, če greš pod topel tuš. Ko se ti bo po tušu temperatura telesa znižala, bo to signal za tvoje možgane, da je čas, da greš spat.

Metoda dihanja 4-7-8

Ta metoda ti pomaga, da se sprostiš in ti pomaga zaspati.

  1. Najprej daj konico jezika za svoje zgornje sprednje zobe.
  2. Globoko izdihni skozi usta.
  3. Zapri usta in vdihni skozi nos, medtem pa štej do 4.
  4. Zadrži dih in štej do 7.
  5. Odpri usta in globoko izdihni, medtem pa štej do 8.
  6. Ponovi vsaj trikrat.

Ustvari si rutino

Če svoje telo navadiš na vsakodnevno zbujanje in spanje ob isti uri, boš zvečer lažje zaspal. Prav tako pa je pomembno, da spiš vsaj 7 ur na noč. Da boš lažje zaspal, si vzemi 30 minut pred spanjem samo zase in se pripravi na spanje. Ta čas lahko izkoristiš za pisanje dnevnika, branje ali meditacijo, a izogibaj se ekranov, saj ti povzročajo nespečnost!

Ne glej na uro!

Če imaš težave s spanjem, ne glej na uro in se ne obremenjuj s časom. Gledanje na uro povzroča stres in skrbi, saj se vsako minuto, ko ne spiš, obremenjuješ s tem. To lahko premagaš tako, da odstraniš uro iz svoje sobe ali pa obrneš budilko proč od sebe.

Pazi, kaj ješ

 

Čeprav ti lahko večerja, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, pomaga hitreje zaspati, bo ta spanec slab. Če želiš imeti kvaliteten in globok spanec, za večerjo pojej nekaj, kar vsebuje  veliko maščobe in malo ogljikovih hidratov. Med živili, ki ti pomagajo zaspati, so tako mandlji, mleko, riž, losos, banane, ovsena kaša, orehi in čaj iz kamilice.

Telovadi

Če se čez dan utrudiš, boš ponoči lažje zaspal, zato se gibaj. Najboljši učinek na spanec naj bi imela jutranja telovadba.

Pretentaj svoje možgane

Poznaš obratno psihologijo? Ta deluje tudi na tvoje možgane! Lahko jih pretentaš tako, da takrat, ko ne moreš zaspati, razmišljaš o tem, kako ostati buden. Tako bodo možgani dobili signal, da naj grejo spat in boš lažje zaspal. S to tehniko se tudi prenehaš obremenjevati s tem, da ne moreš zaspati in se sprostiš.

Zasanjaj se

Pri spanju pomaga, če si zamišljaš stvari, ki te osrečujejo ali če se zasanjaš v namišljenem scenariju. Tako bodo tvoji možgani okupirani z lepimi mislimi in se ne bodo obremenjevali z nespečnostjo.

Pa lahko noč!

Prejšnji članekPo resnični zgodbi …
Naslednji članekIdeja za izlet: Jezera v Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.