Kako lahko s tekom premagaš tesnobo

Tesnoba, ali bolj poznana pod angleškim izrazom anxiety, je problem, ki pesti vedno več ljudi. In dokazano je, da se v boju proti temu občutku lahko zatečeš k teku. Dobesedno.

Seveda obstaja več vrst tesnobe – tiste hujše oblike in manj hude. S tem ne trdim, da bo tek pomagal bolje od predpisanih zdravil, a lahko ti pomaga vrniti občutek svobode in ti prežene slabe misli.

tek po makadamu

Med tekom imamo veliko časa za razmišljati, a na nek čudežen način tek povzroči, da na stvari gledamo bolj objektivno. Imamo čas razmisliti stvari, a ne preveč, ker navsezadnje še vedno tečemo. In prav to je zaslužno, da se med tekom izoblikuje ogromno rešitev za naše probleme.

Po teku imamo občutek zadovoljstva in ponosni smo, da smo nekaj naredili, kar vodi do dobre volje. Med tekom se spoščajo endorfini, ki nam dajejo občutek, da smo naredili nekaj dobrega. Ampak zakaj? Vse to izhaja iz zgodovine. Ko je človek še lovil, je moral veliko teči za svoje preživetje in tej hormoni so ga ohranjali pri življenju. S to pomočjo je lahko tudi več časa tekel, kar je pomenilo več hrane, saj je lahko več nabral in ulovil.

dekle na makadamski poti

Torej, zakaj med vsemi načini vadbe izbrati ravno tek? Ker ti zbistri misli, ti omogoča, da se giblješ v naravi in premaguje tesnobo. In zato, ker ni ničesar boljšega, kot občutek zmagoslavja po dobrem in ravno prav dolgem teku. In tako naslednje jutro lažje vstaneš in greš še, in še, in še…

Prejšnji članekOcena filma: Ledeno kraljestvo 2
Naslednji članekTop božične klasike, ki si jih decembra moraš ogledati

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.