Kako lahko tudi ti pomagaš znanosti

Znanstveniki raziskujejo najrazličnejše pojave: od mozoljev na tvoji koži do črnih lukenj v daljnih galaksijah. Njihovo delo je zelo obsežno, saj vsebuje opazovanje, opravljanje eksperimentov in meritev, obdelavo zbranih podatkov, razprave, predstavitev odkritij, izobraževanje in še bi lahko naštevali. Ravno zato so se pri mnogih projektih odločili, da za pomoč poprosijo širšo javnost in k sodelovanju povabijo laike.

To pomeni, da jim lahko pomagaš, za to pa ne potrebuješ posebne izobrazbe niti izkušenj. Sliši se precej kul, kajne? Za delo sicer ne boš plačan, a tudi občutek, da si s svojim prostovoljstvom pomagal pri pomembnih odkritjih, je super. Predvsem sodelovanje pri projektih s področij, kjer boš morda sam čez nekaj let delal in raziskoval, je zate koristno, saj boš tako že sedaj na tekočem z novostmi, seznanjen z načini raziskovanja in obogaten z nekaj izkušnjami.

Kot laik lahko pomagaš predvsem pri zbiranju in analizi ogromnih količin podatkov, torej delu, ki bi bilo brez dodatne pomoči javnosti precej zamudno. Najbolj znan portal, ki laike združuje z raziskovalnimi ekipami, je Zooniverse. Po registraciji si sam lahko izbereš, pri katerem projektu bi sodeloval, in po kratkih navodilih se delo lahko prične. Trenutno je na portalu aktivnih okoli 90 projektov, spodaj so zgolj za pokušino predstavljeni trije.

Backyard Worlds: Planet 9

Cilj tega projekta ni le iskanje domnevnega planeta Devet na robu našega Osončja, ampak vseh nebesnih teles, ki se nahajajo bližje od Proksime Kentavre, najbližje zvezde našemu Osončju. To so predvsem rjave pritlikavke, plinaste krogle, večje od planetov, a manjše od zvezd. Kot prostovoljec boš pregledoval posnetke vesolja, na katerih boš iskal premikajoča se nebesna telesa. Isti del vesolja je bil namreč v infrardeči svetlobi posnet večkrat v petletnem obdobju, fotografije pa so računalniško obdelali na način, ki omogoča prepoznavanje premikajočih se objektov s prostim očesom.

Zvezde na nočnem nebu

Wildwatch Kenya

Glavna naloga projekta je proučevanje žiraf (Giraffa camelopardalis reticulata) v severni Keniji. V zadnjih 20 letih se je njihova populacija namreč zmanjšala za 70 %, zato so žirafe od decembra 2016 označene kot ranljiva vrsta. Raziskovalci so postavili 100 kamer, ki avtomatično posnamejo fotografijo, ko senzor zazna gibanje. Tako so zbrali na tisoče fotografij, naloga prostovoljcev pa je, da na njih prepoznajo in preštejejo živali. S tem bodo raziskovalci bolje razumeli vedenje žiraf in ugotovili, s katerimi živalmi si žirafe najpogosteje delijo življenjski prostor.

Žirafe v Južnoafriški republiki

World Architecture Unlocked

Večina projektov na portalu Zooniverse je sicer s področja naravoslovja, a tudi zgodovinarji, sociologi in drugi družboslovci pri nekaterih projektih vključijo širšo javnost. Pri projektu World Architecture Unlocked lahko na primer pomagaš pri digitalizaciji ene izmed najobsežnejših zbirk arhitekturnih fotografij. Fotografije namreč vsebujejo ročno zapisane podatke, kot so datum, mesto, ime arhitekta in opis, ki jih je treba prenesti v računalniški zapis. S tem bo zbirka dostopna širši javnosti, fotografije pa bo mogoče razvrstiti glede na različne kriterije, recimo datum ali mesto, v katerem se zgradba nahaja.

Hodnik samostana z oboki

Foldingathome

Vse, kar moraš storiti, če želiš pomagati pri iskanju zdravil, je, da na računalnik naložiš brezplačno programsko opremo, ki je na voljo za operacijske sisteme Windows, Mac in Linux. Trenutno je v projekt že vključenih približno milijon prostovoljcev. Pred kratkim je projekt prinesel precejšen uspeh, saj je desetinko sekunde uspešno simuliral proteine virusa SARS-CoV-2 in s tem razkril več kot 50 potencialnih tarč, ki bi jih lahko izkoristili pri izdelavi zdravil. Pri simulacijskem preizkusu 50.000 spojin so našli 300 kandidatov za zdravilo.

Več o Foldingathome lahko prebereš v prispevku Brez truda lahko pomagaš iskati zdravilo covida-19.

Prejšnji članekOdstranitev modrostnega zoba ni bavbav!
Naslednji članekOcena filma: Jagnje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.