Ocena filma: Jagnje

Jagnje je islandska drama, ki jo je režiral in spisal Valdimar Jóhannsson v svojem režijskem debiju. Noomi Rapace in Hilmir Snær Guðnason prevzameta glavni vlogi filma, ki ga je Islandija poslala v boj za tujejezičnega oskarja. Če iščeš film, od katerega zahtevaš, da te pusti odprtih ust in dobesedno zahteva ponoven, bolj podroben ogled, si ga našel. Jagnje je tisti letošnji izdelek, ki bo mnoge navdušil in mnoge pripravil do tega, da prekinejo ogled.

Jagnje in islandska mitologija

Jagnje je film, ki ga je težko opisati, če ne želimo izdati najbolj zanimivega dela. »Maria in Ingvar sta mlad islandski par. Živita na odročni kmetiji, sama s čredo ovac. Svoj vsakdan zapolnjujeta s skrbjo za živali ter pogovori o traktorju, potovanjih in tudi o filmih. A njuno življenje prežema tiho obžalovanje, da nimata otroka,« je del opisa filma, ki ga lahko vidiš na letošnjem Liffu. Čeprav naj bi bil Jagnje žanrski film, gre zgolj za dramo s ščepcem nadrealističnega, kar pa mora vsak gledalec odkriti sam. S prikritjem glavnega »zasuka« bo izkušnja unikatna in učinek WTF-ja še nekoliko globlji.

Islandska mitologija naj bi se spogledovala z žanrom grozljivke, a se mi to ni zdelo niti za trenutek. Če sta Undine in Oblika vode preko mitologije zaplezala v romantiko, gre Jagnje predvsem v smeri misticizma in njegove povezave z resničnim svetom. V osnovi je drama o paru, ki ne more imeti otroka ali pa jima je ta umrl. Tu je film fantastičen in če do tega trenutka gledalca ni prepričal, ga bo morda le s težavo pridobil na svojo stran. K sreči sta pred nami Noomi Rapace, ki je ponovno odlična, in Hilmir Snær Guðnason z odličnim pariranjem izvrstni igralki. Verjamemo njuni žalosti in predajanju v stanje brezupa. Pogovorov med njima ni veliko, oba sta predana svojemu delu na kmetiji in vzreji ovac.

Jagnje je še en film v distribuciji studia A24
Jagnje je še en film v distribuciji studia A24

Ko prispemo do glavnega zasuka filma, preskočimo poznano in smo v misticizmu ter mitologiji. Ustvarjalci tu preprosto niso uspeli prikazati nekega globljega sporočila, ki bi bil vsaj približno jasen. Morda gre za primer človeškega ravnanja z naravo, iskanja nadomestila pri izgubi otroka ali karkoli drugega. Ob koncu nam ponudi še najbolj očitno prvo možnost, torej človeškega izkoriščanja narave za vsako ceno.

Jagnje je islandski film v katerem blesti Noomi Rapace
Jagnje je islandski film, v katerem blesti Noomi Rapace

Jagnje je film, vreden ogleda že iz samega principa

Megleno in hladno okolje filma je točno to, kar v nas zbuja film sam. Celoten videz filma je namenjen ustvarjanju skrivnostnega in praznega občutka ter kraja, v katerem živijo naši junaki. Vizualno film dosega najboljše filmske industrije, a spodleti pri nekaterih drugih osnovah, ki filma ne postavijo na najvišjo stopničko. Kljub temu gre za zanimiv in skrivnosten izdelek, ki bo sprožil nekaj mežikanja in spogledovanja gledalcev. Jagnje je eden izmed najbolj WTF filmov tega leta, če ne celo najbolj primeren temu izrazu. Kot pri vsakem drugem filmu studia A24, gre za gledalčevo odločitev, ali mu bo všeč oziroma ga bo sovražil. To naj bi bila prava umetnost, kar Jagnje očitno je. Ne razumejo je vsi, a tisti, ki jo, so njeni največji oboževalci.

Jagnje (The Lamb)
Jagnje (The Lamb)

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako lahko tudi ti pomagaš znanosti
Naslednji članekKako skuham kavo v kafetjeri, džezvi, french press in drip aparatu?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.