Kako najučinkoviteje zmanjšati vpadljivost brazgotin

Vsi smo v življenju že pridelali kakšno brazgotino – trajno nas opominjajo na akne, poškodbe ali operacije, ki smo jih prestali. In težko bi se jim izognili, saj se brez njih naša poškodovana koža ne bi nikoli obnovila. Če padeš in si podrgneš kožo, telo zakrpa rano tako, da jo pokrije z vlaknasto strukturo. Ta se razlikuje od ostale kože, ki obdaja rano. Brazgotina je najprej živordeče barve, čez nekaj mesecev pa zbledi. Tukaj je nekaj trikov, s katerimi lahko pomagaš brazgotinam, da se čim bolje zacelijo.

Vlaženje in masažaKozmezični izdelki za kožo.

Zares najbolj učinkovit ukrep! Brazgotina se zmanjša in zbledi, če jo vsakodnevno vlažiš z oljem za nego kože in masiraš približno 10 minut. Masaža spodbudi obtok krvi in s tem celjenje brazgotine.

Bodi pri miru!

Sploh če je poškodba še sveža, se izogibaj telovadbi oz. na splošno »miganju«. Preveč intenzivni premiki lahko povzročijo, da brazgotinasto vlaknasto tkivo, ki se je izoblikovalo nad rano, poči. Posledično se bo brazgotina celila dlje.

Adijo, cigarete

Ženski obraz z aknami.

Odlična priložnost za odvajanje od kajenja je tudi zdravljenje brazgotin.

Kako priročno! Poleg vseh drugih negativnih učinkov kajenja je eden izmed njih tudi ta, da se brazgotine zacelijo slabše kot pri nekadilcih.

Poleg teh DIY ukrepov je k zdravljenju brazgotin usmerjena tudi zasebna dermatologija (ki pa, priznajmo si, ni ravno v domeni študentske denarnice). Brazgotine je možno zreducirati z manjšimi operacijskimi posegi ali s tretmaji, kot je dermarolling (zbadanje kože z valjčkom, pokritim z iglami).

Še vedno pa je najboljše sredstvo proti brazgotinjenju takojšnja in pravilna nega poškodbe. Torej: brez trganja krast torej ter malo olja in masaže … in tvoje »bremze« na kolenu skorajda ne bo več videti.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekBazen ali morje – to je sedaj vprašanje
Naslednji članekŠolta – dalmatinski biserček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.