Šolta – dalmatinski biserček

Šolta je otoček v srednji Dalmaciji, kamor masovni turizem, ki je že dosegel marsikateri hrvaški otok, še ni zašel. To ni kraj neštetih diskotek, barov in trgovin, temveč raj skritih zalivčkov, starih ribiških vasic in tradicionalnega načina življenja. Je popoln kraj za tiste, ki si na dopustu želijo predvsem naravne lepote, prijaznih domačinov in miru.

Šolta je resda manjši otok (njena površina je 51,9 km²), a ima skoraj 80,000 km obale, torej dvakrat toliko kot Slovenija. Severna obala Šolte, iz katere vidimo Split, je dokaj položna, medtem ko je južni del strm, kamnit in neposeljen. Otok ima 8 večjih naselij, glavno je Grohote.

Kako priti na Šolto in kje spati

Rogač leži le 18 kilometrov od Splita, večkrat na dan pa med mestoma plujeta trajekt in katamaran. Pot traja nekaj manj od ene ure, urnik in cene so dostopne na spletni strani Jadrolinije. Do Splita se lahko odpraviš z avtom (iz Ljubljane boš potreboval približno šest ur) ali z avtobusom (z Arrivo ali FlixBusom).

Na Šolti lahko prespiš v vseh mogočih tipih nastanitev, od hotelov do apartmajev in kampov. Pri iskanju namestitve si lahko pomagaš z Booking.com in AirBnb. Naselja, ki so priljubljena med obiskovalci, so predvsem Maslinica, Nečujam in Stomorska.

Šolta je priljubljeno postajališče za raznorazne ladje, ki se za dan ali dva rade ustavijo v kateri od vasic ali zalivčkov. Zanje je dostop do nekaterih čudovitih zalivčkov zagotovo lažji, saj se do mnogih z avtom ne da priti. Če nimaš vsaj čolnička, se boš moral do njih odpraviti peš – toda tudi to ima svoj čar.

Prejšnji članekKako najučinkoviteje zmanjšati vpadljivost brazgotin
Naslednji članekNajboljši filmi po knjigah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.