sobota, 19 septembra, 2020
Doma Lajf je zdravje Kako povečati koncentracijo in motivacijo: 10 nasvetov

Kako povečati koncentracijo in motivacijo: 10 nasvetov

Ali z drugimi besedami: kako zvišati raven dopamina v svojih možganih na naraven način.

Dopamin je hormon in nevrotransmiter, ki v naših možganih igra pomembno vlogo. Posebej pomemben je, ko gre za našo motivacijo in koncentracijo – ko ga je v naših možganih več, smo tudi boljše volje, imamo boljšo koncentracijo, več motivacije in energije, smo bolj živahni in dejavni.

Nasprotno se zgodi, ko je dopamina v naših možganih premalo: To povzroča nemotiviranost in brezvoljnost, tudi čustveno praznino. Zato je pomembno, da skrbimo za njegovo ustrezno raven v naših možganih – obstaja veliko načinov, s katerimi lahko sami poskrbimo za to in s tem tudi izboljšamo naše počutje. ⬇️

Zapiši svoje cilje: Ustvari To do list

To do list

S tem, ko si na list papirja zapišemo vse naloge, ki jih želimo v dnevu opraviti in nato opravljeno na listu obkljukamo, v naših možganih dopamin neverjetno naraste. Pri tem ni pomembno, ali gre za majhne ali velike dnevne cilje – zapiši si čim več stvari, da lahko potem čim več stvari tudi obkljukaš. Ko nekaj zapišeš, tvoji možgani tudi prenehajo premlevati o tem, kaj imaš vse še za postoriti, in že s tem se počutiš nekoliko bolje.

Bodi ustvarjalen

Tempere

Za dvig ravni dopamina je koristno tudi ustvarjanje – med tem smo namreč zelo osredotočeni. Ni pomembno, na kakšen način smo ustvarjalni, prav tako ni potrebno, da smo pravi umetniki. Izberi si nek hobi ali dejavnost, ob kateri nastane nekaj tvojega. Področja so lahko različna: Lahko rišeš, pišeš, fotografiraš, popravljaš avtomobil, kuhaš, urejaš sobo …

Telovadba

Športna oprema

Pozitivni učinki ukvarjanja s športom so številni, eden izmed njih je seveda tudi učinek na naše možgane. Z aktivnostjo odganjaš stres, bolje se počutiš, postaneš pa tudi bolj produktiven. Telovadba namreč ne dvigne le nivoja dopamina, temveč tudi nivo seratonina, hormona sreče, in endorfina, ki pomaga obvladovati stres.

Z vadbo pa ti ni treba pretiravati, prilagodi jo svojim potrebam, željam in zmožnostim. Že sama hoja po stopnicah namesto uporabe dvigala na primer v nas nekoliko dvigne raven teh pomembnih hormonov.

Ustvari poseben koledar

Koledar

Da boš svoje zadane cilje redno opravljal, ob tem pa tudi občutil zadovoljstvo, si lahko ustvariš reden koledar določenih opravil. Če na primer telovadiš tri dni v tednu, si te dni vsak dan v koledarju označi in se tega ritma drži. Kasneje lahko prešteješ, koliko dni, tednov, celo mesecev ali let že opravljaš določeno aktivnost.

Pravilna prehrana

Na nivo dopamina vpliva tudi prehrana. Na splošno je zaželeno, da se glede količine določenih živil držimo prehranske piramide, k boljšemu počutju pa veliko prispeva gradnik dopamina, tirozin. Gre za aminokislino, ki je sestavni del dopamina in je pomembna za naše zdravje, najdemo pa ga v številnih živilih. Ta so:

 • mandlji,
 • avokado,
 • banane,
 • govedina,
 • piščanec,
 • čokolada,
 • kava,
 • jajca,
 • zeleni čaj,
 • mleko,
 • lubenica,
 • jogurt.

Poslušaj glasbo

Nivo dopamina viša tudi poslušanje glasbe: Znanstveniki so ugotovili, da ima to enak učinek, kot ga ima na nas naša najljubša hrana ali najljubša serija. Ko se počutiš potrtega, brez motivacije in energije, se razvedri s svojo najljubšo glasbo.

Izključi overthinking

Razmišljanje

Ena izmed lastnosti naših možganov, ki včasih ni najbolj prijetna, je tako imenovan overthinking – vedno znova in znova premišljujemo o pogosto tudi povsem nepomembnih stvareh, ki na naše življenje nimajo in ne bodo imele nobenega pomembnega vpliva.

Temu se lahko izogneš na primer z meditacijo. Za začetek poskusi vajo: Zapri oči in nekaj minut skušaj misliti na čisto nič – ni tako preprosto, kot se sliši.

Zasvojenost?

Alkohol

Mnogi ljudje nivo dopamina dvigujejo na način, ki jih kasneje zasvoji – z drogo, alkoholom, seksom, pornografijo, nakupovanjem in še mnogim drugim. Ta dejanja in vedenja povzročajo velike sprostitve dopamina v naših možganih, k tem dozam pa se posameznik vrača toliko časa, da postane zasvojen. Naši možgani potem vedno znova hrepenijo po hitrem »zadetku« z dopaminom, a to ni dolgotrajna rešitev za njegovo proizvodnjo. Ta mora potekati po naravni poti.

Spanec je izredno pomemben

Spanje

Študije so pokazale, da se večje količine dopamina izločajo zjutraj, ko je čas, da vstanemo, proti večeru pa njegova raven pade. Pomanjkanje spanja lahko ta naravni ritem poruši. Če smo ponoči dolgo časa pokonci, je že naslednje jutro raven dopamina veliko nižja – to lahko povzroča pomanjkanje koncentracije in tudi slabo koordinacijo. Če dovolj spiš, pa bo ritem tvorjenja dopamina v skladu z naravo.

Bodi na soncu

Sonce

Obdobja, ko smo soncu manj izpostavljeni, lahko povzročijo znižanje ravni nevrotransmitorjev, ki vplivajo na naše razpoloženja – tudi na raven dopamina. Zato je povsem zdravo vsaj nekaj časa dnevno preživeti na soncu, ob tem pa prejmemo tudi pomemben vitamin D. A se moramo zavedati, da se z izpostavljanjem soncu povečuje tudi možnost za poškodbe kože in kožnega raka: Izpostavljenost mora biti zmerna in po naši pameti.

Junior novinar

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,183FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

3 ideje za aktivno preživljanje jesenskih vikendov

Jesenski meseci so za marsikoga najlepši v letu - poletne vročine je konec, priljubljene izletniške točke se spraznijo, narava pa je v svojem menjavanju...

Kje je bil tvoj dom na Zemlji stotine milijonov let nazaj?

Z novim digitalnim zemljevidom ti paleontologi ponujajo nov pogled na tvoje rojstno mesto skozi stoletja in ti predstavijo dinozavre, ki so živeli na tvojem...

Dve seriji iz 90ih, ki sta vredni binge-watcha

Ob naslovu prispevka si zagotovo najprej pomislil na Friendse. Prijatelji so seveda globoko zaznamovali devetdeseta leta, vendar smo za prispevek raziskali še dve seriji,...

Letos nagrade za študentska dela s področja divjadi in lovstva

Če si letos ali v letu 2019 diplomiral, magistriral ali doktoriral s področja lovstva in divjadi, lahko prejmeš finančno nagrado, ki jo podeljuje Strokovno-znanstveni...