10 skrivnosti v svetu Harryja Potterja

Knjiga sprejema

Ena največjih skrivnosti Bradavičarke je knjiga sprejema (ang. The Book od Admittance). Ko se čarovnik ali čarovnica rodi, tudi v bunkeljski družini, knjiga to ve. Ko otrok začne kazati zadosten čarovniški talent, kar se včasih zgodi ob rojstvu, včasih ob starosti 7 let ali še kasneje, se njihovo ime lahko zapiše s peresom sprejema.

Od kod čarovniki, rojeni v bunkeljski družini, dobijo čarovniške sposobnosti?

To si se gotovo že vprašal in odgovor je dejansko precej očiten: vsi so potomci šlaplov. Šlapli so osebe, ki so rojene v čarovniški družini, vendar niso čarovniki. Šlapli namreč živijo med bunkeljni in pogosto tudi poročijo bunkeljne. Čez nekaj generacij lahko njihovi potomci postanejo čarovniki. Čarovniški gen se namreč včasih zna malo skriti.

Umazana brezkrvnica!

Dumbledorjeva želja

V Kamnu modrosti Harry veliko noči preživi ped ogledalom Ajneneperh, ki pokaže najgloblje hrepenenje vsakega posameznika. Tudi Dumbledore je veliko noči preživel pred zrcalom, vendar je lagal, ko je Harryju rekel, da je videl samega sebe, v roki pa je imel par volnenih nogavic. Avtorica je kasneje dejala, da je v resnici videl svojo družino, živo in srečno.

Ne pomiluj mrtvih, Harry.

Harryjevo bogastvo

Harry je zelo bogat. Njegov trezor v Gringottu je založen z zlatom in srebrom, dejansko gre za kupe kovancev, ki so taki visoki kot 11-letnik. Od kod je dobil toliko denarja? Njegova družina je v bistvu ustvarila dobro poznane medicinske in kozmetične napoje, ki so družini prinesli veliko bogastva.

Čarovniška osnovna šola

Kaj čarovniški otroci počnejo, preden gredo na Bradavičarko? Samo sedijo doma in čakajo? Ne. Dejansko se učijo osnov od njihovih staršev in starejših bratov ter sester. Avtorica pravi, da starši doma učijo otroke, preden se odpravijo na Bradavičarko. Starši se morajo pri tem potruditi, da otroci obvladajo tri osnovne spretnosti: branje, pisanje in matematiko.

Bradavičarka

Otroci volkodlakov

Wulf, naš najljubši volkodlak, ni bil niti približno pripravljen na očetovstvo in to z dobrim razlogom. Volkodlaki skoraj nikoli ne postanejo starši, poleg tega ni imel informacij o tem, ali bo tudi njegov otrok volkodlak. Bill Weasley je bil na primer samo pogrizen in popraskan, pa se je že močno spremenil. Kaj pa Teddy Wulf? Na srečo ni volkodlak, ampak metamorfag, kar pomeni, da lahko spreminja svoj videz, tako kot njegova mama Tanga.

To ni mogoče.

Preteklost profesorice McHudurre

Poznaš njenega pokojnega moža in bunkeljskega očeta? Ne? Nisi edini! Veliko ljudi ne pozna teh skrivnosti. Minerva ima dva brata, njen oče je bil duhovnik. Zaljubljena je bila dvakrat, prvič v bunkeljna, drugič v čarovnika, oba sta zgodaj umrla. V preteklosti predstojnice Gryfondoma najdemo zlomljena srca, skrivnosti, prijateljstva in službo na ministrstvu za čaranje.

10 točk za Gryffindor!

Napoved smrti profesorice Trelawney

Vsi vemo, da je profesorica vedeževanja dejansko res vedeževalka. Ona je bila namreč tista, ki je izrekla prerokbo o Harryju in Mrlakensteinu. Je potomka slavne vedeževalke Cassandre, ampak večina profesoričinih napovedih je precej pretiranih. Poleg slavne prerokbe pa je že med božično večerjo v tretjem letniku pravilno napovedala smrt, in sicer Mariusa Mallyja, za katerega pa takrat nihče ni vedel, da sploh sedi za mizo.

Profesorica Trelawney

Izmišljene rastline z resničnimi imeni

Večina rastlin v svetu Harryja Potterja ima čudna in čarobna imena. Niso pa vsa izmišljena. J. K. Rowling pravi, da je imena našla v stari knjigi, ki je sedaj na voljo tudi na spletu. Imena torej niso izmišljena, niso pa rastline v resnici take, kot so prikazane v knjigah.

Albus Severus Potter

Vsi smo se spraševali isto, ko smo prebrali zadnje strani sedme knjige – zakaj bi svojega sina tako poimenoval? Zakaj bi ga poimenoval po moškem, ki ti je lagal in ustrahoval? Zakaj mu ne bi dal ime Hagrid ali Sirius ali celo Fred? Preprost odgovor na to vprašanje: krivda. Smrti zadnje bitke so na Harryju pustile močan pečat, zato je s poimenovanjem svojega sina upal, da bo prišel do odpuščanja.

Profesor Raws udari Rona

Urednica revije Študent

VIRList verse
Prejšnji članekTikTok za odrasle! Aplikacija v vzponu
Naslednji članekKako povečati koncentracijo in motivacijo: 10 nasvetov

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.