Kako ublažiti stranske učinke po cepljenju

Najbolj pogosti stranski učinki cepiv proti covidu-19 so bolečina in vnetje na predelu roke, kjer smo prejeli injekcijo, utrujenost, glavobol, mrazenje, včasih pa tudi vročina (ne zelo visoka). To na srečo ne traja dolgo, poleg tega pa si lahko pomagamo na različne načine.

Boleča roka

Bolečina v roki je znak, da se naš imunski sistem odziva na cepivo, kar pa ne pomeni, da odsotnost bolečine pomeni, da cepivo ne deluje. Različna telesa se pač različno odzovejo. Pomagamo si lahko s hladnimi obkladki, na primer tako, da na mesto vboda položimo čisto, vlažno krpo.

Poleg tega pomaga premikanje roke, že takoj po prejemu cepiva, pa tudi kasneje in kljub bolečini. Pretirano mirovanje lahko bolečino kvečjemu poveča. Veliko ljudi se raje odloči prejeti cepivo v roko, ki jo manj uporablja, torej v levo za desničarje in v desno za levičarje. To res pomeni, da bo roka, ki jo pogosteje uporabljamo, manj boleča, druga pa bo zaradi mirovanja morda bolela bolj, kot bi sicer.

Cepivo

Bolečine v mišicah

Nekatere ne boli zgolj predel roke, v katerega so prejeli cepivo, ampak celo telo. Bolečina spominja na tisto, ki jo včasih čutimo dan ali dva po zelo težkemu treningu. V tem primeru si lahko pomagamo tako, da počivamo, pijemo veliko vode, si privoščimo kopel ali masažo.

Utrujenost, vročina in glavobol

Če imaš to možnost, se cepi v petek oziroma tako, da boš imel naslednji dan ali dva možnost počivati. Če pride do slabega počutja, se to ponavadi zgodi dan po cepljenju. Cepi se le v primeru, da se počutiš dobro. V cepilni center se ne odpravi neprespan, lačen ali žejen. Tisti in naslednji dan pij veliko tekočine in po potrebi počivaj. Tablete proti bolečini vzemi le, če te res boli glava, ne jemlji pa jih pred cepljenjem oziroma preventivno.

Počitek

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Stranski učinki načeloma ne trajajo več kot 48 ur po cepljenju in večinoma izzvenijo že pred tem. V primeru, da trajajo več dni po cepljenju, kontaktiraj osebnega zdravnika. Rdečica na mestu vboda se lahko pojavi takoj po cepljenju, medtem ko nekateri dobijo izpuščaje teden po cepljenju. To načeloma ni razlog za skrb in izgine v nekaj dneh.

Utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in vročina se lahko pojavijo tako pri okužbi s covidom-19 kot po cepljenju. Kašelj, težave z dihanjem in bolečine v prsih pa niso stranski učinki cepiva. V primeru, da se pojavijo, je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč. Strokovnjaki poudarjajo, da so stranski učinki cepiva, če se sploh pojavijo, zelo blagi v primeru z okužbo s koronavirusom.

Vir: Today
Prejšnji članekČas je za žure!
Naslednji članekČas je za adrenalinsko poletje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.