Kako vsak dan poskrbeti za svoje zdravje?

Kako vsak dan poskrbeti za svoje zdravje?

Se tudi ti v teh jesenskih dneh počutiš utrujeno, brez energije in prave motivacije za vse obveznosti? Nisi edini. Tempo naših življenj je namreč vsak dan hujši, vedno več je obveznosti, ki nas čakajo, hkrati pa je vedno manj časa za nas, za naše fizično in duševno zdravje. Zato ti v tem članku ponujamo nekaj nasvetov, kako lahko vsak dan storiš nekaj koristnega za svoje zdravje.

1) Zajtrk

Dejstvo je, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, saj nam pomaga, da lahko dan

zdrav zajtrk
Zdrav zajtrk.

začnemo polni energije in pripravljeni na nove izzive. Zjutraj je najbolje izbrati živila z nizkim glikemičnim indeksom, ki ne povzročajo hitrega porasta krvnega sladkorja. To so recimo ajdov ali polnozrnati kruh, ovseni kosmiči, jogurt, jabolko, meso, ribe, kava ali čaj. Za tiste, ki zjutraj preprosto ne najdejo časa, da bi lahko karkoli pojedli, pa na spodnji povezavi prilagamo nekaj receptov za zdrav, hiter in okusen zajtrk. Dober tek!

 

Najpomembnejša tekočina.

2) Vnos vode

Voda znanstveno dokazano pomaga do boljšega počutja, čisti našo kožo in hkrati pomaga tudi pri izgubljanju odvečnih kilogramov. Priporočen dnevni vnos vode je okoli 1,5-2 l dnevno, se pa ta razlikuje seveda glede na letni čas, glede na to, koliko smo aktivni in glede na starost. Da pa se na vodo ne spomnimo šele takrat, ko že začutimo žejo (žeja je namreč že prvi znak dehidracije), je najbolje, da imamo ob sebi vedno plastenko vode, in pijemo tudi kadar nismo žejni. Da bo pitje vode bolj privlačno, ti prilagamo povezavo, na kateri si lahko izdelaš svojo personalizirano flaško, ki te bo spremljala povsod!

tek v sončnem vzhodu
Tek.

3) Gibanje

Veliko ljudi je mnenja, da za aktivno življenje potrebujejo veliko denarja, vendar temu še zdaleč ni tako. Če lahko, pojdi na faks/v službo s kolesom ali peš. Namesto dvigala, izberi stopnice. Če delaš v pisarni lahko med sedenjem stiskaš trebušne mišice, doma pa lahko med gledanjem televizije za utež uporabiš 1,5 l plastenko, napolnjeno z vodo. Najbolj pomembno pa je, da si izbereš aktivnost, ki ti je blizu, saj njen namen ni le izgubljanje kilogramov, temveč tudi sproščanje kar posledično vodi tudi do boljšega počutja.

P.S. Dekleta lahko kot rekreacijo vzamete tudi ladies night in ob plesu na vaš najljubši komad razgibavate svoje boke, fantje pa se lahko pomerite v tem, kdo recimo naredi največ sklec…boys will be boys 🙂

Postelja s knjigo.
Postelja s knjigo.

4) Spanec

Nenehna utrujenost ni dandanes nič posebnega. Študenti se pred izpiti po navadi učijo pozno v noč ali pa zaradi nervoze celo ne morejo spati, tisti, ki hodijo v službo pa si majhne opravke pustijo prav za pozne ure, ki se lahko zavlečejo do zgodnjih jutranjih ur. Kako torej doseči priporočeno količino spanja, ki znaša 6-8 ur na noč? Bolj kot vse je pomembna disciplina in organiziranost. Pojdi spat vsak dan ob približno istem času, pred spanjem namesto gledanja televizije raje preberi kakšen odlomek knjige, predvsem pa si dan organiziraj tako, da vas bo zvečer čakala topla postelja in ne cel kup dela.

smejoči fantek
Smeh otroka.

5) Smeh

Smeh ima ogromno pozitivnih učinkov na naše telo in duha, zato je pomembno, da ta aktivnost postane del našega vsakdana. Med smejanjem se namreč izloča hormon sreče, endorfin, kar pomeni, da se med in po smehu počutimo bolje, bolj sproščeni in zadovoljni, prav tako pa se med smejanjem aktivira kar do 300 mišic v našem telesu, 17 od teh le na obrazu.

Zato počni stvari, ki te veselijo, druži se z ljudmi, ki te osrečujejo in nenazadnje, imej rad sebe in svoje telo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.