Budimpešta v vsem svojem sijaju – 1. dan

Za popestritev novega šolskega leta smo se s prijateljicama odločile, da se odpravimo na izlet v Budimpešto.

Odločale smo se, ali bi potovale z vlakom, ali pa s Flix busom in se na koncu odločile za Flix bus, saj je bil časovno ugodnejši. Z vlakom bi namreč iz Maribora potovale približno 8 ur, s Flix busom pa smo prispele v manj kot petih urah. Prav tako je bil cenovno ugoden, saj smo za povratno karto plačale le 50€ in tako dobile prijetno s koristnim.

Prebivališče smo si rezervirale kar preko Bookinga in za 4 nočitve v noro lepem apartmaju odštele 165€, kar je naneslo 55€ na eno. Apartma je lociran v Pešti, vendar je blizu centra tako da s pohajkovanjem ni nobenih problemov. Blizu je tudi trgovina, bari, diskoteke, znameniti Terror house in še in še …

Madžarski parlament.
Madžarski parlament.

Po nastanitvi v apartma, smo se odločile za daljši počitek, saj tako nenaspane in utrujene tako ali tako ne bi od ogledov odnesle nič. Ker še nismo imele dodobra izdelanega načrta, kdaj si bomo kaj pogledale, smo se prvi dan sprehodile le do dih jemajočega parlamenta.

Madžarski parlament je tretji največji v Evropi in oblikovan v neogotskem stilu daje opazovalcu občutek strahospoštovanja. S svojo velikostjo in mogočnostjo bo prevzel še tako ravnodušne popotnike. Z marširanjem in spuščanjem zastave pred parlamentom, pa so za še večje občudovanje poskrbeli tudi Madžarski vojaki.

Spuščanje zastave.
Spuščanje zastave.
čevlji kot spomenik.
Spomenik žrtvam.

Ker parlament leži tik ob reki Donavi, smo se sprehodile še po obrežju, kjer je v spomin umrlim židom med drugo svetovno vojno, postavljen spomenik. Tega predstavljajo čevlji, ki so jih žrtve morale sezuti, preden so jih ustrelili in odvrgli v reku. Spomenik je dober opomin na grozote in krivice, ki so se dogajale med vojno in pogled na majhne, otroške čevlje, mi bo za vedno ostal v spominu.

Lačne seveda nismo mogle mimo nujno potrebovanega toplega obroka. Ker nismo bile prepričane o lokalnih specialitetah, smo si v italijanski restavraciji Il Classsico nedaleč od našega apartmaja naročile pizzo, saj je ta poleg dunajskega zrezka v tujini najbolj »varna« jed.  Restavracija leži v centru Pešte in ima poleg dobre hrane tudi zelo prijazno osebje. Nismo pa navajene, da si natakarji napitnino vštejejo kar v račun, in sicer 10% celotnega zneska – vendar tile so si jo res zaslužili.

Ne zamudite nadaljevanja v seriji Budimpešta v vsem svojem sijaju … 😉

4 KOMENTARJI

  1. Pred leti sem se odločila za izlet v Budimpešto. Tam sem bila potem še trikrat. Res prelepo. Čudovit članek za obujanje spominov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.