Strašni, strašni gluten

Ah, gluten, jejhata, prejoj! Zadnje čase dežurni krivec za vse mogoče. Od klasičnega zvijanja v trebuhu in slabe prebave po do malce manj običajnih simptomov kot so možganska megla, žulji na podplatih, mrzle roke, želja po sladkarijah … Pa tudi slaba volja sosedove mačke in pozeba na polju … Smola na loteriji, premajhen penis … Skratka, ni da ni. Na koncu koncev bo gluten menda obtožen še globalnega segrevanja in umora Hašodžija.

No, preden kdo vzroji in me obtoži lahkovernosti, si poglejmo malo statistiko. Po uradnih podatkih naj bi bil gluten zdravstveno rizičen enemu izmed 140 ljudi. Toda takole po preletu blogerske scene se zdi, da je prej ravno obratno. Torej da je le tisti eden srečnež od 140-ih na hudobni gluten ‘imun’. Kar je še več, internet kar prekipeva od svarjenja pred nečim, čemur se reče ‘glutenska intoleranca’. Brrrr, zmrazi nas že, ko to slišimo. A vendarle zdravniki svarijo, da je ta ‘občutljivost’, spet, izredno redek pojav.

Gluten ima v prehranjevanju svojo koristno vlogo. Krmi specifično vrsto dobrih probiotičnih bakterij v prebavnem traktu in pozitivno vpliva na imunski sistem. Torej je naš zaveznik in ne neprijatelj. Seveda v slučaju, da ob uživanju glutena dejansko trpimo za prebavnimi problemi, raje obiščimo zdravnika in se hitro in ugodno testirajmo za celiakijo, dejansko nevarno bolezen, ki je ne gre ignorirati. Če pa so ti testi negativni, vendarle strumno uživajmo glutensko poljščino.

Živimo v dobi, kjer smo nenehno bombardirani z informacijami o tem in onem. Prost pretok internetnih podatkov je seveda super stvar, saj v tem hudourniku bitov vsakdo mimogrede ujame kaj koristnega. Se pa bolj kot kadarkoli prej pojavlja problem dezinformacij. Vsakdo z dostopom do spleta lahko opleta z virtualnim jezikom in se igra eksperta, sledilci pa mu sveto verjamejo, pa če bi frajer izjavil, da je zemlja ploščata. Uporabimo torej glavo in ne podlegajmo stihiji in navedbam nestrokovnjakov in mazačev. Ne pri glutenu, ne kje drugje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.