Budimpešta v vsem svojem sijaju – 2. dan

 

Glasbena fontana v Budimpešti.
Glasbena fontana.

Naslednji dan smo se spočite in naspane odpravile na otok Sv. Margarete. Pot do tja je najhitrejša preko Margaretinega mostu, ki je največji most v Budimpešti, s svojimi 613 metri pa tudi eden izmed večjih v Evropi. Danes je otok predvsem priljubljeno sprehajališče in nekakšno športno središče. Tam se namreč nahajajo teniška igrišča, atletski stadion, bazeni, ogromno pa je tudi tekačev in kolesarjev. Na začetku otoka te pričaka ogromna glasbena fontana, kjer ob polnih urah spustijo glasbo skupin kot so Rolling Stones, Camila Cabello in Ed Sheeran, ter po njej oblikujejo premikanje vode v fontani. Vredno ogleda.

Zanimiv je izvor imena tega otoka. Kralj Bela IV je imel hčerko Margareto, ki jo je obljubil bogu, če mu pomaga ohraniti položaj kralja in ker mu je to uspelo, je dal na otoku sezidati samostan, v katerem je potem živela Margareta.

Park na otoku Sv. Margarete
Park na otoku.

Na otoku se nahaja tudi mini živalski vrt v katerem se sprehajajo konji, štorklje in zajci, v majhnem ribniku poleg pa plavajo race. Malo naprej se odpre razgled na čudoviti park vrtnic in japonski vrt, v katerem se razprostirajo rože vseh oblik in barv.

Razgled na parlament z Margaretinega mostu.
Razgled na parlament z Margaretinega mostu.

Ker smo se morda malo predolgo zadržale v enem izmed lokalov, smo se po ogledu otoka odpravile le še jest in nato domov. Ko smo hodile nazaj, je bilo že temno in razgled iz Margaretinega mostu na osvetljeni parlament in na sosednji Budim je res neverjeten.

 

Na žalost je bila nedelja in so bili klubi odprti le do polnoči ali enih, nekateri pa celo sploh niso obratovali, tako da smo večer zaključile kar na balkonu (z 10 madžarskimi pivi seveda) in odšle spat.

Če si zamudil prvi del člankov Budimpešta v vsem svojem sijaju, si ga preberi tukaj … 🙂

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.