Mikroplastika prvič najdena v pljučih živečih ljudi

Znanstveniki se strinjajo, da je mikroplastika prisotna že v vseh predelih našega planeta, zato smo ji ves čas izpostavljeni. A prvič do sedaj so jo odkrili v pljučih živečih ljudi. Vzorce tkiv so vzeli trinajstim posameznikom, ki so prestajali operacijo. Mikroplastika je bila prisotna v enajstih primerih.

Najpogostejši so bili delci polipropilena, ki se uporablja za plastično embalažo in cevi, ter PET, ki je sestavina plastenk. Odkritja le potrjujejo ugotovitve dveh predhodnih raziskav, ki sta prisotnost mikroplastike raziskovali na tkivih umrlih ljudi.

Že prej je bilo jasno, da drobni delci v človeško telo lahko vstopijo med dihanjem ali pa s hrano in pijačo. Raziskave so marca potrdile prisotnost mikroplastike v krvi, kar pomeni, da delci s krvjo lahko potujejo po telesu in nazadnje pristanejo v organih.

To je zaskrbljujoče, saj so laboratorijske raziskave že dokazale, da drobni delci plastike poškodujejo človeške celice. Delavci, ki so dnevno izpostavljeni visokim koncentracijam mikroplastike, posledično razvijejo različne bolezni. Znanstveniki so odkrili tudi povezavo med vsebnostjo plastičnih vlaken v pljučnem tkivu in pljučnim rakom.

Ker gre za globalen problem, katerega posledice še niso povsem jasne, znanstveniki ves čas razvijajo nove raziskave. A že kar so odkrili do sedaj je precej zaskrbljujoče, zato je potrebno takojšnje ukrepanje.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekPriljubljen video urejevalnik Huawei Petal Clip z novimi funkcijami
Naslednji članekFilmi z najbolj nepričakovanimi »plot twisti«!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.