Načini in tehnike sproščanja

S tehnikami sproščanja zmanjšujemo in omejimo simptome stresa in tako pripomoremo h kakovostnejšemu življenju.

Sproščanje upočasnjuje utrip in dihanje, znižuje krvni pritisk, pospešuje prekrvavitev, zmanjšuje napetost mišic in kronične bolečine, izboljšuje koncentracijo, zmanjšuje jezo in frustracije, povečuje samozavest in še kaj.

 

Poleg najbolj znanih meditacije in joge poznamo več različnih tehnik sproščanja

Z različnimi tehnikami sproščanja se osredotočamo na določene dele telesa, na misli, ki jih imamo, in na povečano zavedanje o svojem telesu. Potreben je le miren, prijetno osvetljen, ogrevan prostor. Vendar gre za veščine, ki jih je treba dlje časa trenirati, če želimo, da bodo res učinkovite.

 

Avtogeno sproščanje ali avtogeni trening

Gre za tehniko, pri kateri sta za lajšanje stresa pomembna vizualizacija podob in zavedanje telesa. Temelji na predstavi, da vsak posamezni del telesa postaja težak in topel, kar se po večkratni ponovitvi tudi pojavi. Sprostite napetost mišic v glavi, vratu in ramenih, nadaljujete s sproščanjem rok, trupa, zaključite z nogami in prsti na njih. Odmislite vse težave, s katerimi ste se obremenjevali čez dan in pred časom. Ko ste sproščeni, si zamislite prijetno pokrajino, pri tem pa sproščeno in umirjeno dihajte. V mislih si ponavljajte pozitivne spodbude in stavke ter jih poskušajte zasidrati v zavest.

 

Vizualizacija

S tehniko vizualizacije gre za oblikovanje podob v mislih, ki vas bodo ponesle v miren, sproščujoč kraj ali položaj. Poskušajte uporabiti vse svoje čute, skupaj z vonjem, vidom, sluhom in dotikom. Pomembno je, da se vizualizacije lotite v tihem prostoru, zaprete oči in se znebite oprijetih oblačil, ki vas bodo med sproščanjem le utesnjevala.

 

Tehnike dihanja

Tehnik dihanja je veliko, čeprav vsi večino časa dihamo povsem nezavedno. Če se posvetimo načinu dihanja, obstaja velika verjetnost, da se bomo zelo sprostili, saj bomo razbremenili možgane, v telo bo prišlo več kisika, kar bo pospešilo cirkulacijo krvi. Posebej velja izpostaviti dihanje s trebušno prepono, torej s spodnjim delom trebuha, s katerim v svoje telo pridobimo tudi več kisika. Dovolj kisika v telesu omogoča organom mirnejše delovanje, posledično pa se umirijo tudi naše misli.

 

Kineziologija

Zanjo velja, da vsi organi in deli našega telesa razpolagajo z energijskimi potmi. Če stimuliramo določeno točko telesa, se energija, ki pri tem nastane, prek mišic prenese naprej na organ. Kineziologija pomaga pri težavah z organi in mišicami. Preprosta vaja je masiranje ušesnih mečic s palcem in kazalcem, ki preganja utrujenost, poveča koncentracijo in deluje sproščujoče.

Taj či in či gung

Zaporedje 24 gibov pri taj čiju je neke vrste meditacija v gibanju. Pri tem so pomembni tudi globoko dihanje, sproščena drža telesa in trdna stoja. S pravilnim izvajanjem vaj lahko zmanjšate zategnjenost, izboljšate držo telesa in gibčnost. Vaje pozitivno vplivajo tudi na živčne motnje in srčno-žilna obolenja.
Metoda či gung temelji na sprejemanju energije v telo z dihanjem, ki se po energijskih poteh razporedi po vsem telesu. 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.